Creditarea in Romania este pe butuci! Bancile nu mai au bani

Ultima actualizare: 23-09-2012 05:33

Acest lucru se intampla nu pentru ca institutiile finaciare ar avea probleme, ci pentru ca sursele de bani ieftini, din strainatate, in special de la bancile mama, au cam secat.

Pietele nu functioneaza. Nu putem tipari euro si sa ii trimitem in camioane in Romania.
Herbert Stepic
In aceste conditii seful unei mari banci straine spune cat se poate de clar este nevoie de cinci miliarde de euro, pentru a reporni imprumuturile.

Sursa banilor ar trebui sa fie statul asa cum s-a facut si in alte tari cred unii bancheri straini. Mai exact, viitorul guvern ar trebui sa injecteze cinci miliarde de euro in sistemul bancar si inca cinci miliarde pentru sustinerea economiei reale. Cel putin asta a declarat la Viena directorul unei mari banci austriece care este prezenta si in Romania. Iar ca o dovada a faptului ca exista probleme, acelasi bancher a anuntat ca anul viitor va opri extinderea retelei din Romania, adica nu va mai deschide noi sucursale si agentii.

Un semnal important daca tinem seama de faptul ca banca din Romania este una dintre primele 5, iar alte doua banci din top sunt detinute tot de grupuri austriece.

Tot mai multe banci pun in practica acest sfat si incearca sa atraga banii romanilor in depozite tot mai rentabile. In prezent dobanzile la lei au urcat la 14 - 15% pe an, iar la euro la 7%, adica dublu fata de cele de la inceputul anului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO