Aveti aur in casa? Zilele acestea 28 de grame valoreaza 1.325 de dolari
Cotatia aurului a urcat, miercuri, la un nou nivel record, peste 1.325 de dolari pe uncie. Intre timp, deprecierea dolarului in raport cu euro pare de neoprit. Volatilitatea de pe pietele valutare face investitorii sa cumpere aur masiv.
De la inceputul anului pretul aurului a urcat cu 30%
Principala cauza pentru aceasta apreciere constanta de care se bucura metalul galben este neincrederea oamenilor in bani. Monedele se devalorizeaza pe zi ce trece, mai ales dolarul, iar investitorii si chiar unele state (cum ar fi China si India) si-au orientat plasarea capitalului catre acest metal pretios.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La cresterea pretului aurului de saptamana aceasta a contribuit si un anunt al Bancii Japoniei privind infiintarea de fonduri care vor fi folosite pentru achizitia de active, astfel incat sa contribuie la deprecierea yenului, scrie Reuters.
Pretul aurului este de 1.325 de dolari pe uncie (o uncie este egala cu 28 de grame).
Dolarul s-a depreciat pana la minimul a opt luni si jumatate fata de sase valute importante, din cauza presiunilor exercitate pentru achizitii de euro. Aurul este influentat de variatiile cursului dolarului, deprecierea monedei americane tinzand sa creasca atractivitatea acestuia ca investitie alternativa.
In plus, aurul devine, prin deprecierea dolarului, mai ieftin pentru detinatorii altor valute. Cotatia aurului a batut recorduri pe parcursul a sase sedinte consecutive saptamana trecuta, pana vineri.
Anul acesta, India a decis sa cumpere 200 de tone de aur provenit de la Fondul Monetar International. China vrea si ea sa isi dubleze rezervele oficiale in aur, iar pe de alta parte companiile miniere anunta ca aceasta resursa este pe sfarsite.
In acest caz, avem de a face cu o cerere foarte mare, dar cu o oferta din ce in ce mai mica. Altfel spus, se indeplinesc conditiile cresterii pretului.
Pe fondul acestor aprecieri si pretul argintului a crescut cu peste 60%, iar platina cu 45 de procente fata de acum un an.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: BNR, preturi, argint, aur, rezerve,
Dată publicare:
05-10-2010 00:00