Avem nevoie de imprumuturi de la Uniunea Europeana si de la FMI
Romania ar putea sa aiba nevoie de un imprumut extern in a doua jumatate a anului, este de parere economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
O posibila varianta suna cam asa. "Luam un imprumt de la Uniunea Europeana si il combinam cu un acord cu Fondul Monetar International", precizeaza anumite surse.
Iata un posibil scenariu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Romania va avea nevoie de un imprumut de peste 8 miliarde de euro. Cel mai probabil vom incerca sa luam 6 -7 miliarde de euro de la Uniunea Europeana. Banii vor intra in trezoreria statului.
In paralel, autoritatile ar putea incheia un acord stand-by cu Fondul Monetar International. Valoarea imprumutului urmand sa fie de aproximativ 2 miliarde de euro. Suma va ajunge in conturile BNR. O vom accesa doar daca va fi necesar.
Negocierile pentru cele doua imprumuturi preconizate pentru primavara se anunta foarte dure.
Nu se stie daca banii pot fi folositi pentru proiecte de investitii. Iar de pensii si salarii mai mari nici nu se pune problema.
Vor fi cu siguranta folositi pentru a acoperi o parte din datoria externa pe termen scurt a Romaniei, care depaseste 24 de miliarde de euro. Grosul il reprezinta imprumuturi luate din strainatate de firmele si bancile din Romania. Vor fi vizate doar cele de importanta majora pentru economie.
Autoritatile nu vorbesc inca in mod oficial despre inceperea unor astfel de discutii. In schimb, economistul sef al BNR a prezentat un plan in 4 pasi, care trebuie urmat in acest an pentru a trece cu bine de criza.
In primul rand, bugetul ar trebui adoptat de Parlament in forma actuala. In al doilea rand trebuie pus in aplicare exact asa cum a fost aprobat. Abia dupa aceea Banca Nationala va putea relaxa politica monetara. Adica fie scaderea dobanzii, fie reducerea rezervelor minime obligatorii. Abia apoi vom apela, cel mai probabil, la un imprumut din strainatate.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, economie, fondul monetar international,
Dată publicare:
12-02-2009 00:00