Adio ieftinirii creditelor! BNR nu modifica dobanda de politica monetara
Se pare ca cei de la BNR sunt mai ingrijorati de criza politica si de efectul nociv pe care aceasta l-ar putea avea asupra monedei nationale.
Astfel, dobanda de referinta, cea care dicteza costul imprumuturilor si viitorul leului, a ramas la nivelul de 8%, desi mai toti specialistii se asteptau ca aceasta sa scada pana la 7,75%.
Nici rezervele minime obligatorii n-au fost reduse, asa cum ne-am obisnuit pana acum. In traducere libera, BNR n-a mai pus de data aceasta la dispozitia bancilor bani in plus pentru credite.
Mentinerea dobanzii va scumpi probabil imprumuturile bancare, insa este benefica pentru leu. In plus, aceasta decizie este menita sa tina preturile in frau, intr-o perioada in care BNR este ingrijorata ca majorarea accizelor si felul in care guvernul isi gestioneaza resursele ar putea duce la noi scumpiri.
Decizia BNR nu a fost insa primita tocmai bine de specialisti.
"Din pacate, aceasta criza politica plus teama de depreciere a leului a facut ca Banca Nationala sa nu reduca dobanda de referinta, ci, dimpotriva, sa o mentina. Acest lucru va duce din pacate la o crestere a dobanzilor in continuare si nu la o scadere," este de parere Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.
Oficialii Bancii Centrale se feresc de obicei sa comenteze situatia politica. Insa certurile dintre partide au fost atat de intense, incat au influentat economia si implicit deciziile.
Valentin Lazea, economist-sef BNR, a spus ca neschimbarea dobanzii de politica monetara e o decizie normala in contextul politico-economic pe care il tranversam la momentul de fata.
Asadar, Banca Nationala a reactionat dupa ce zile la rand cursul a stat lipit de nivelul de 4,3 lei pentru un euro. Din cauza crizei politice, cei din Comisia Europeana au amanat sa ne vireze miliardul promis pentru luna decembrie.
Acum si reprezentantii Bancii Mondiale au anuntat ca vor face acelasi lucru. Asadar, nu mai primim nici un euro de la cele doua institutii, pana cand nu sunt aprobate Legea unica a salarizarii si Legea pensiilor.
La final, ar fi totusi si o veste buna. Banca Nationala tinteste pentru 2011 o inflatie de 3%, cea mai mica de pana acum.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, BNR, banca mondiala, criza financiara, Cristian Hostiuc,
Dată publicare:
03-11-2009 00:00