4,5 miliarde de euro. Atat ne costa incompetenta guvernantilor

×
Codul embed a fost copiat

Acesta suma va fi stransa la buget atunci cand toate masurile anuntate vor intra in vigoare. Cel mai mult vor plati pensionarii si bugetarii.

Iar angajatii de la stat simt ca, pe langa reducerea lefurilor, urmeaza si disponibilizari. Este raul cel mai mic, ne explica autoritatile.

"Statul arata asa ca un om foarte gras care s-a catarat in spatele unuia foarte slab si subtirel. Si asta e economia romaneasca, iar cheltuielile uriase ale statului s-au transferat pe cele trei milioane care lucreaza in servicii si in industria romaneasca. Nu mai este posibil!", spune, in declaratia facuta ieri, Traian Basescu, presedintele Romaniei.

Asa ca de la 1 iunie "omul gras", adica statul, intra la regim. Salariile tuturor bugetarilor, de la Presedinte si pana la femeia de serviciu, scad cu 25%. Ministrii se feresc sa dea prea multe detalii despre reducerile care urmeaza.

Dur este ca, la fel de mult, vor scadea si salariile doctorilor sau profesorilor care, spre deosebire de unii dintre ministri, nu au in conturi sute de mii de euro, dar muncesc cate 70 de ore pe saptamana.

Citește și
Robert Popescu
Pe criza asta exista si salarii de 400.000 de euro pe an!

O reducere de 25% ar face, de exemplu, ca salariul unora dintre profesori sa fie de 750 de RON.

La polul opus se afla insa sute de mii de bugetari care ani intregi au primit pe langa salariu sporuri de tinuta, de zambet, de refacere dupa intoarcerea din concediu sau chiar sporul de praf si de rusine.

Un bugetar castiga acum in medie 2100 de lei pe luna. De la 1 iunie va primi cu 525 de lei mai putin. Desi sunt obligati, sefii de la stat nu sunt gata sa taie in carne vie pentru ca, spun ei, oricum nu ar fi eficient.

O alta solutie ar fi disponibilizarile. Cam 150.000 in urmatorii doi ani. Unele institutii deja au inceput sa trimita oameni acasa.

"Sunt oameni in sistemul fiscal romanesc care in opinia mea sunt demotivati lipsiti de pregatire profesionala si chiar de moralitate. Acestia trebuie sa plece", spune Sorin Blejnar, presedintele ANAF.

Ce nu spune nimeni este ca, daca Guvernul ar fi dat afara pana acum cei 100.000 de bugetari despre care vorbeau expertii FMI, probabil n-am fi ajuns aici.

Miercuri Guvernul ar trebui sa emita o Ordonanta de Urgenta prin care va decide diminuarea tuturor salariilor din sectorul bugetar. Si sunt vizati atat angajatii din administratia centrala, cat si despre cei din cea locala.

In plus Guvernul va modifica legea unica a salarizarii in urmatoarele luni. De aici vor rezulta noi disponibilizari.

Asa ca cifrele vehiculate pana acum, intre 75 si 150.000 de someri la stat, se pot adeveri pana la urma.

Tot prin Ordonanta de Urgenta Guvernul va reduce cu 15% ajutorul de somaj si absolut toate pensiile cu un procent similar.

Daca varianta prezentata de presedintele Traian Basescu ramane in picioare, toate pensiile se vor miscora si ele de la 1 iunie cu 15%. Asta se va face prin scadea punctului de pensie cu acelasi procent, adica de la 732,8 lei, cat este acum, la 622,88 lei.

Pentru unii, aceasta diminuare nici nu va conta, daca ne gandim la cei 180.000 de pensionari "de lux" care castiga in medie intre 2.000 si 9.000 de lei pe luna. Ne referim fireste la parlamentari, procurori, diplomati.

Diminuarea va fi dureroasa mai ales pentru cei care au si asa pensii de mizerie. De exemplu, un pensionar care primeste acum 350 de lei, va ramane cu vreo doua milioane.

Autoritatile stiu ca situatia celor cu pensii mici este grea, dar spun ca nici statul nu mai are bani pentru mentinerea pensiilor la nivelul actual.

"E dramatic sa-i iei unui pensionar in momentul de fata 15% din pensie, dar in acelasi timp o buna parte din pensionari, si discutam de peste 1,5 milioane de oameni beneficiaza de pensie sociala fara nici un fel de contributie. Este foarte mica, dar ea este data tot de cele trei milioane de oameni care muncesc in momentul de fata.", spune Sebastian Vladescu.

Oficialii spun ca daca nu s-ar diminua pensiile acum anul viitor am avea nevoie in plus de cateva miliarde de euro pentru a le putea plati. 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Ministrul Vladescu explica de ce s-au taiat la sange salariile si pensiile!
Ministrul Vladescu explica de ce s-au taiat la sange salariile si pensiile!

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a explicat intr-un interviu acordat Stirilor Pro TV de ce a fost nevoie sa se taie la sange cheltuielile cu salariile si pensiile, in loc de a mari taxele platite de toata lumea.

Pe criza asta exista si salarii de 400.000 de euro pe an!
Pe criza asta exista si salarii de 400.000 de euro pe an!

Exista si angajati romani foarte fericiti, chiar si pe criza asta! Vorbim aici despre un manager de 44 de ani care a castigat anul trecut nici mai mult nici mai putin de aproape 34.000 de euro pe luna si asta in tara noastra!

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.