4,4 milioane de romani sunt datornici! 650.000 au restante la plata
Romania s-a transformat in tara datornicilor si a restantierilor in aceasta perioada tulbure de criza, cu un euro de neoprit si din ce in ce mai multi someri. Stau marturie cifrele din banci.
20% dintre credite sunt platite cu intarziere. E loc si de mai rau, considera analistii.
4,4 milioane de romani sunt indatorati in momentul de fata. Dintre acestia 650.000 au deja restante la plata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cele mai mari probleme au aparut la bancile mici, unde, in vara, se inregistrau intarzieri la aproape 20% dintre credite.
Nici ceilalti nu au motive de veselie. Recent, cea mai mare banca din Romania a anuntat ca 10% dintre creditele acordate sunt "neperformante". Principalele cauze? Cresterea somajului, problemele cu care se confrunta IMM-urile si blocajul de pe piata imobiliara.
In trecut, zeci de mii de romani ieseau cu zambetul pe buze si cu buzunarele pline din banci, dupa ce le erau aprobate creditele. Acum, multi dintre ei se opresc cu greu din plans, cand sunt intrebati daca se descurca cu ratele.
Persoane particulare sau firme, toata lumea a intrat in aceeasi oala, cea a datornicilor. In cazul companiilor, insa, vorbim despre credite de sute de mii sau poate de milioane de euro.
Pe scurt, ne miscam intr-un cerc vicios. Mai toate societatile au imprumuturi luate de la banci. Criza le-a inghetat insa afacerile. Asa ca patronii pur si simplu nu mai au de unde sa dea banii inapoi pentru ca au pierdut tot. Si-au trimis angajatii in somaj, care la randul lor sunt indatorati. Ramasi fara salariu, nici acestia nu mai au cum sa-si plateasca ratele.
Vinovati sunt in primul rand bancherii, este de parere Liviu Chiru, redactor la Ziarul Financiar:
Oficialii FMI s-au intalnit astazi cu cei din conducerea BNR pentru a discuta pe acest subiect.
BCR si BRD, adica cele mai mari doua banci din Romania, au anuntat recent profituri in scadere, din cauza creditelor neperformante.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, fmi, BNR, brd, bcr, criza financiara,
Dată publicare:
02-11-2009 00:00