14.215 apartamente vor fi la vânzare în estul Bucureştiului

Ultima actualizare: 04-09-2012 01:40
Bloc de locuit

Numărul de locuinţe noi aflate la vânzare până în 2012 în zona de est a Capitalei ajunge în prezent la circa 14.215, la un preţ mediu de 1.419 euro/mp plus TVA.

Cele mai ieftine apartamente, cu preţuri de circa 1.236 euro/mp plus TVA, se află în zona Theodor Pallady, iar cele mai mari, respectiv 1.582 euro/mp plus TVA în zona Vitan. Astfel, la o suprafaţă medie de 100 de metri pătraţi, valoarea totală a apartamentelor se ridică la peste două miliarde de euro. Zona de est a Bucureştiului a fost evitată în ultimii ani de dezvoltatorii imobiliari, cele mai mari proiecte rezidenţiale fiind dezvoltate în nord, însă odată cu aglomerarea unor cartiere precum Băneasa sau Pipera, dezvoltatorii s-au orientat către est unde terenurile erau mai ieftine.

Studiul MediaCity a luat în considerare ansamblurile rezidenţiale noi anunţate până acum de către dezvoltatori şi care mai au disponibile locuinţe la vânzare. Termenele de finalizare prevăzute acoperă perioada 2008 - 2012. „Astfel, până la sfârşitul anului 2008 este aşteptată livrarea a 1.811 unităţi locative în 11 proiecte rezidenţiale. Pentru anul următor sunt anunţate 6.639 de unităţi repartizate în 16 dezvoltări rezidenţiale, iar în anul 2010 sunt promise 3.065 de livrări”, spune Andrei Sandu, general manager al MediaCity.

Proiectele rezidenţiale care se află în prezent în dezvoltare sunt construite pe terenuri achiziţionate în anii trecuţi la preţuri mult mai mici, situaţie care le asigură dezvoltatorilor profituri ridicate. Astfel, scrie Ziarul Financiar, dacă un teren în zona Titan era achiziţionat cu 200 euro/mp în urmă cu trei ani, în prezent se tranzacţionează cu 1.500 euro/mp.

„Pentru dezvoltatorii care se gândesc însă acum la începerea unor noi proiecte imobiliare, sub noile condiţii de creditare, este posibil ca băncile să nu-şi mai asume riscul investirii, mai ales dacă proiectele sunt de mari dimensiuni. Astfel, dezvoltatorii se găsesc în situaţia de a reinvesti o parte semnificativă din profiturile realizate din proiectele anterioare, devenind astfel proprii lor finanţatori”, explică Sandu. Potrivit lui, dezvoltatorii vor continua să activeze pe piaţa locală atât timp cât marja de profit din vânzare rămâne peste 30%.

Spre exemplu, pentru un proiect rezidenţial în zona Olteniţei pe o suprafaţă de 12.700 mp, evaluat la aproximativ 1.200 euro/mp, prin PUZ (Planul Urbanistic Zonal) s-a obţinut un CUT (coeficient de utilizare al terenului; prin înmulţirea lui cu suprafaţa terenului se obţine suprafaţa totală construită care este admisă pentru terenul respectiv) de 5. Astfel, incidenţa preţului terenului în metrul pătrat construit este de 250 euro/mp, ceea ce le va permite dezvoltatorului şi agentului de vânzare fixarea unui pret de vânzare mic, care să încurajeze decizia de achiziţie, potrivit reprezentanţilor MediaCity.

Pentru zona de est, preţurile sunt încă rentabile pentru dezvoltator şi de asemenea pentru cumpărător, care are de ales între achiziţionarea unui apartament nou şi o locuinţă amplasată într-un imobil vechi care în zona Camil Ressu se vinde în medie cu un preţ similar cu cel din proiectele noi, respectiv 1.550 euro/mp. 2.700 de apartamente sunt disponibile în proiectul NeoPeninsula din Colentina.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO