Vasilescu, BNR: Cresterea TVA, ne-ar fi facut "oaia neagra a Europei"
Duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani", consilierul Guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, a explicat efectele pe care le-ar fi avut o crestere a fiscalitatii in acest moment pentru Romania.
Majorarea TVA de la 19% la 24%, propusa de FMI, ar fi dus la o inflatie de doua cifre si ar fi facut din Romania "oaia neagra a Europei", fara posibilitatea de a se imprumuta pe pietele externe, desi este dependenta de capitalurile straine, considera Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
"Cu 15% inflatie, «oaia neagra» a Europei scrie pe noi. Si nu putem sa iesim in lumea asta pentru nici macar un singur dolar sau un singur euro sa imprumutam, si noi suntem o tara dependenta de capitalul strain, pentru ca, oricat elan patriotic am avea, noi stim ca de foarte multa vreme noi nu ne putem descurca numai cu capitalul acumulat in aceasta tara, pentru ca este putin", a declarat Vasilescu la ProTV.
El a mentionat ca o crestere accelerata a inflatiei ar duce la intarziearea iesirii din recesiune "cu ani buni".
Pentru aceasta perioada economica dificila, Adrian Vasilescu a precizat ca ar fi ideal “sa intram in toamna fara masuri complementare”, referindu-se la o eventuala crestere a taxelor. Desi a martusirit ca nu se poate preciza cu certitudine ca nu va fi nevoie ca aceasta masura sa fie aplicata, Adrian Vasilescu a precizat ca guvernatorul Mugur Isarescu “n-a spus si n-a gandit ca vom ajunge la cresteri de taxe”. Insa este posibil sa fie luata si aceasta masura in cazul in care cele intentionate de guvern pentru perioada imediat urmatoare esueaza.
In situatia aceasta, cresterea taxelor ar fi urmata de o crestere a preturilor, care va avea ca urmare o reducere a puterii de cumparare, la care s-ar adauga inflatia si cresterea somajului – un tablou sumbru al unei posibile stari a economiei romanesti.
“Europa s-a aprins si a dat peste cap si Romania” e de parere consilierul guvernatorului BNR, care crede ca, in acest moment “razboiul” cu recesiunea se duce pe trei “fronturi”: frontul sectorului privat, cel bugetar si cel in care este implicata BNR.
Adrian Vasilescu apreciaza ca periculoasa tendinta ascendenta a datoriei publice a Romaniei cumulata cu cresterea deficitului bugetar, completand ca aceasta situatie a tras atentia FMI si a silit Guvernul sa ia masuri de austeritate severe.
In ceea ce priveste anul viitor, cea mai mare temere a BNR ar fi ca inflatia sa ajunga la un procent format din doua cifre, “ceea ce ar fi dramamtic pentru Romania”, a mai precizat Adrian Vasilescu. Insa acesta a dat asigurari ca, in acest moment, “toate bancile din Romania sunt in eplina siguranta”.
Vasilescu a mai spus ca FMI a cerut inversarea trendului deficitului bugetar, care a crescut in ultimii ani de la 2,5% din PIB la 5,4% din PIB si la 8,3% din PIB in 2009. El sustine ca ar fi mult mai grav sa se reinflameze inflatia, care ar eroda din nou puterea de cumparare a intregii populatii, decat sa fie reduse pensiile si salariile bugetarilor.
Oficialul BNR recunoaste insa ca masurile stabilite de Guvern nu sunt masuri anticriza.