De la telefoanele în cuplaj la cel mai rapid internet din lume. Evoluția comunicațiilor în România, în ultimii 30 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Campania Știrilor PRO TV „După 30 de ani" vorbește astăzi despre comunicații, tehnologie și sectorul IT.

În anii scurși de la Revoluție, România a trecut, de la telefonul pe cuplaj, în topul țărilor cu cel mai rapid internet. Românii folosesc telefonul mobil, iar în aproape toate gospodăriile găsim câte un televizor.

Informatizarea statului a fost, însă, un eșec. S-au cheltuit sute de milioane de euro, dar marile contracte au generat și unele dintre cele mai mari cazuri de corupție. Și, în timp ce ne pregătim să trecem la internetul 5G, oamenii stau la coadă la ghișeu, ca să depună faimosul dosar cu șînă.

Două familii, pe același fir. Zero intimitate în convorbirile telefonice

 

Orașul Stalin era denumirea Brașovului în anii '50. O perioadă în care telefonul era considerat un lux, iar românii comunicau mai des prin telegrame sau scrisori.

Citește și
cross ziare
Resursele Romaniei, dupa 30 de ani. Padurile dispar, titeiul se va epuiza in 20 de ani

În următoarele decade aveai nevoie de aporbare de la partid ca să-ți instalezi un post telefonic acasă. Așteptai cu anii, asta dacă nu aveai pile la Palatul Telefoanelor.

Spre sfârșitul perioadei comuniste a fost introdus cuplajul. Numărul abonaților depășea capacitatea centralelor telefonice. Așa că două familii erau conectate pe același fir, iar vecinul putea să-ți asculte convorbirile. Dacă discuțiile căpătau conotații politice, riscai să te trezeșți și cu securitatea pe fir.

Apar primele televizoare color, însă românii nu aveau la ce să se uite

 

 

 

În 1961, România începe să producă televizoare, inclusiv pentru piețele de export. Iar în 1983 apar telvizoarele color Tehnicolor, produse pe platforma Electronică din Pipera. În 1980, în România erau 200 de televizoare la mia de locuitori. Doar că oamenii nu prea aveau la ce să se uite. În 1985, Ceaușescu restrânge programul TV la 2 ore pe zi. Și acelea, cu propagandă.

Spre sfârșitul anilor '70, apar primele calculatoare din gama Felix, cu procesoare Intel. Nu de puține ori tehnologiile erau furate din vest de agenții Securității.

Cu propagandă și cenzura în floare, libertatea întră în țară pe unde scurte.

Europa Liberă era una dintre puținele supape. Milioane de români, dornici să afle adevărul, ascultau seară de seară transmisiunile postului, pe ascuns.

Paranoia regimului era atât de mare, încât mașinile de scris se cumpărau doar cu aprobare de la partid. Comuniștii se temeau de puterea cuvintelor.

În 1993, Romtelecom introduce primele conexiuni de internet dial-up, iar autoritățile române înregistrează domeniul „.ro”. Câțiva ani mai târziu, apar și primele modemuri destinate publicului larg.

În 1993 apare Telemobil, însă taxa era exorbitantă

 

În 1993 se înființează Telemobil. Primul operator de telefonie mobilă din România. Taxa de acces la rețea era de 650 de dolari. Iar telefoanele mobile aduceau mai degrabă a stație de transmisiuni.

Tot în anii '90, în România apar pagerele. Aparatul de plastic purtat la curea devine simbol de statut social.

În centrul orașelor apar tarabele cu casete, iar cu ajutorul walkmanului poți să-ți iei muzica cu tine peste tot.

Windows 95, Mirc și sălile de calculatoare

 

În 1995 are loc o revoluție a informatiici. Apare primul sistem de operare Windows 95.

Iar la sfârșitul anilor '90 începe era Mircului, prima rețea socială utilizată pe scară largă în România.

Cam în aceeași perioada apar și internet café-urile și se raspandesc rapid în toată țara. În 1996 se lansează Hotmail, iar un an mai târziu, Yahoo. Românii descoperă emailul odată cu restul lumii.

În 1997 întră pe piață Connex și Dialog, primele rețele de telefonie mobilă destinate publicului larg.

Un an mai târziu se lansează și serviciile de tip SMS.

Românii încep să-și dea bipuri și apar convorbirile de două secunde. Spuneai rapid câteva cuvinte și inchideai înainte că operatorul să apuce să te taxeze.

În 2000, atât Connex, cât și Dialog depașesc pragul de un milion de abonați. Mobilul era unul dintre cele mai de preț lucruri pe care le puteai deține, așa că întra și în atenția hoților.

Explozia telefoniei mobile

 

În 2001, Florin Talpeș înființează Bitdefender. Antivirusul devine rapid unul dintre cel mai bine vândute produse românești peste hotare.

În 2003, românii vorbeau cumulat 4,4 miliarde de minute la telefonul mobil și își dădeau în medie 5 sms-uri pe lună. Aveam doar 200.000 de conexiuni la internet.

În 2003, se semnează celebrul contract Microsoft. Prelungit și "vămuit" de afaceriști și politicieni pe parcurusul următorilor 10 ani.

Contractele de digitalizare a statului, sursă constantă de șpăgi

 

De-a lungul anilor, contractele de digitizare a statului s-au dovedit a fi o sursă constantă de șpăgi.

După Microsoft, au izbucnit dosarele Siveco și Asesoft, care s-au lăsat cu condamnări pentru Irina Socol și urmăriri penale pentru Sebastian Ghiță. Informatizarea Casei Naționale de Sănătate este și ea în vizorul DNA. Statul Român cheltuiește sute de milioane de euro pe informatizare, dar suntem și astăzi nevoiți să stăm la coadă pe la ghișee sau să ne plimbam dintr-un birou în altul pentru ștampile și semnături.

Facebook și internet de mare viteză. Începe și era smartphone-ului

 

 

În 2004, se lansează platforma de socializare Faceboook.

În 2005, este introduse internetul de mare viteză. În câțiva ani, România devine una dintre țările cu cel mai rapid internet de pe tot globul.

În 2008 este lansat primul iPhone - 3g.

Începe era Smartphone-ului. Telefonul mobil ia locul aparatului foto, laptopului, televizorului, mp3 player-ului. Se transformă într-un asistent personal care îți gestionează întreaga viață.

Pentru mulți, mobilul devine o extensie a corpului uman. Lipsa lui creează anxietate. Iar utilizarea îndelungată afectează postura corpului.

În 2009 se lansează serviciul de mesagerie Whatsapp, iar un an mai târziu apare Instagram. Și apare nebunia selfie-urilor.

În 2010 apar Televizoarele Smart, legate la internet. Cu timpul, electrocasnicele, sistemele de încălzire sau de aer condiționat din casă devin conectate la internet și pot fi controlate de pe telefonul mobil.

În 2011 Românii au vorbit 57 de miliarde de minute pe mobil. Iar numărul mediu de sms-uri pe lună a crescut de la 5 în 2003 la 40 în 2011. Patru din zece români intrau pe internet de pe mobil.

Cinci ani mai târziu numărul de minute vorbite pe telefonale mobile ajunge la 70 de miliarde de minute. Un român vorbește în medie 257 de minute pe lună pe mobil. Iar 84% dintre români folosesc internetul de pe mobil. În 2016, 97% dintre gospodării au un abonament la TV.

În 2016 Cambridge Analytica folosește informațiile furnizate de români pe rețelele de socializare pentru a încerca să influențeze rezultatul alegerilor în mai multe țări din lume, inclusiv în România.

Licitarea frecvențelor 5G, în 2019

 

 

 

În 2019, în România au început discuțiile pentru licitarea frecventelor 5G. Un internet ultrarapid la care se vor conecta toate aparatele din jurul nostru.

La 30 de ani de la revoluție, România a trecut de la cuplaj la una dintre cele mai mari viteze de internet din lume. Telefonul mobil ne controlează aproape toate aspectele vieții. Iar informațiile personale pe care încercam să le ascundem de urechile Securității le furnizăm acum de bună voie unor companii care de mult ori ajung să ne cunoască mai bine decât noi înșine.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Lifestyle românesc, în trei decenii de libertate. Cum s-a schimbat viața românilor în ultimii 30 de ani
Lifestyle românesc, în trei decenii de libertate. Cum s-a schimbat viața românilor în ultimii 30 de ani

Lifestyle românesc, în trei decenii de libertate. Cum s-a schimbat viața românilor în ultimii 30 de ani

Resursele Romaniei, dupa 30 de ani. Padurile dispar, titeiul se va epuiza in 20 de ani
Resursele Romaniei, dupa 30 de ani. Padurile dispar, titeiul se va epuiza in 20 de ani

România este o ţară bogată în resurse naturale, care stau la baza dezvoltării unei societăţi moderne. Cu o condiţie: să fie exploatate în mod inteligent, cu grijă faţă de mediu şi viziune pentru viitor.

Cum s-a schimbat Armata Română în ultimii 30 de ani. De la munca patriotică la misiuni în Afganistan
Cum s-a schimbat Armata Română în ultimii 30 de ani. De la munca patriotică la misiuni în Afganistan

De la munca patriotică obligatorie, armata română a trecut treptat la operațiuni militare complexe.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.