Duminica, 18:00, la "Romania, te iubesc". Locul din Romania care arata ca dupa un cataclism. Nici cautatorii de fier vechi nu au curaj sa vina in aceasta zona
Peisaje selenare, imagini cutremuratoare, destine frante! In Romania, tara europeana a anului 2014, sunt orase care trag sa moara.
Mii de suflete supravietuiesc cu greu dupa ce s-au inchis uzinele sau combinatele care tineau in picioare comunitatea. Duminica, la "Romania te iubesc" vizitam ruine industriale care otravesc zone intinse.
Tarnaveni, judetul Mures. Inainte de 1989 aici era unul dintre cele mai importante combinate chimice din Romania. Dupa inchidere, a lasat in urma milioane de tone de reziduri toxice, o comunitate distrusa si un oras depopulat. O ruina intinsa pe 150 de hectare, un loc in care indiferenta justifica hotia.
Agonia fostelor centre industriale sufoca sute de familii, in intreaga tara. Construita in jurul unui combinat care a ajuns praf si pulbere, comunitatea de la Tarnaveni traieste la limita saraciei si intr-un pericol ecologic urias.
"Este o zona periculoasa, aceste bataluri au continut ridicat de materiale periculoase. Solul este poluat, apa freatica este poluata, apa freatica care ajunge si acum in Tarnava Mica", spune Danut Stefanescu, director Agentia Nationala de Mediu Mures.
"Nu este numai o problema sociala, peste tot avem lipsa de resurse, este mai repede o problema de sanatate publica si de sanatate, deteriorarea sanatatii familiilor intregi de la mic la mare", crede prefectul judetului Mures, Corneliu Grosu.
Autoritatile dau din umeri neputincioase, in timp ce la Tarnaveni o bomba ecologica poate exploda in orice moment.
"Cautatorii de fier vechi ocolesc aceasta zona, stiu ei de ce. Aici este una de sectiile unde se producea bicromat de sodium. Sarea asta galbena pe care o vedem pe aici este folosita in industria de prelucrare a pielii. Este extrem de toxica, se si simte, miroase intepator. Zona a ramas nedecontaminata deocamdata", transmite corespondentul "Romania, te iubesc", Cosmin Savu.
Locul arata ca dupa un cataclism, populat de sute de suflete chinuite care scormonesc dupa fier vechi si fara nici un viitor.
Duminica de la ora 18 aflati povestea Complexului chimic Tarnaveni, intr-o noua ancheta marca "Romania te iubesc".