Vasele de sânge sunt calibrate pentru o presiune de până la 14. Ce se întâmplă dacă valoarea crește
Vasele de sânge sunt calibrate pentru o presiune de până la 14 sau cum spun medicii, 140 coloană de mercur. Crește peste această valoare? Vasele nu se sparg, ci se adaptează să fie mai puternice. Mai puternic, în acest caz, nu e bine.
Gravitația. Nu o putem controla. O învinge, însă sistemul cardio-vascular, după fiecare bătaie de inimă.
Arterele conduc sânge oxigenat. Sunt formate din trei straturi. Stratul din mijloc, muscular, preia unda de puls a inimii și o duce mai departe. Așa simțim pulsul la mână, spre exemplu, ori de la gât. Stratul muscular suportă direct hipertensiunea arterială. Se chinuie să se adapteze la presiunea prea mare, și reușește.
Dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Se apără prin a-și modifica structura, se îngroașă să fie mai puternice, să reziste. Creșterea mușchiului din interiorul vasului înseamnă că va deveni mai rigid. Dacă devine mai rigid, nu mai poate să amortizeze presiunea mare și presiunea mare va ajunge la organe, care nu mai sunt păzite să primească tensiunea mare de artere. Și atunci încep să reacționeze prin diverse modificări în strucrua lor”.
Sub stratul muscular din vase găsim o foiță fină, sensibilă la colesterolul prea mare din sânge, la glicemia prea mare. Tensiunea e prea mare? Vor apărea accelarat depuneri de grăsime în vase.
Dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Orice pacient hipertensiv netratat va dezvolta mai repede ateroscleroză și aceste vase de sânge care, în afară de faptul că au mușchii îngroșați din cauza tensiunii mari, încep să aibă depuneri de grăsimi, încep să aibă diamentrul mai mic, mai puțin sânge ajunge, mai puțin sânge hrănește organul”.
Organele cel mai des afectate și, de obicei, în această ordine, sunt inima, rinichiul și creierul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: hipertensiune, doctor de bine, sange,
Dată publicare:
20-11-2022 10:31