Un întreg lanț de celule pot determina bolile hematologice. Unele pot fi vindecate prin transfuzii de la rude
Sângele este un fluid plin de celule roșii, celule albe și trombocite, care produc coagularea. Acest element vital se reface permanent. Celule stem din măduvă se transformă în celule roșii, sau albe, sau în trombocite.
După 21 de zile, o celulă stem se vede în buletinul de analize. În hemoleucogramă. Iar această analiză se face la fiecare 6 luni, chiar dacă suntem perfect sănătoși. Venim cu argumente.
Se numesc celule stem hematopoietice. Se găsesc în măduva din oasele late, adică din stern ori din bazin. Din celulele stem se nasc celulele roșii, celulele albe ori trombocitele, care fac coagularea. Vedem acest proces permanent. Ne explică profesor universitar doctor Alina Tănase.
Prof. univ. dr. Alina Tănase, transplant medular, Institutul clinic Fundeni: „Nu din celula stem se formează direct eritrocitul, este un întreg lanț de celule, din ce în ce mai mature până la eritrocit, tot acest lanț se afla în măduvă, doar celulele mature, se află în sânge.”
Celule mature din sânge - din nou - celulele roșii sau eritrocite, celulele albe și trombocitele sunt citite de hemoleucogramă. Este o analiză, care se face la fiecare 6 luni. Măduva produce continuu. În orice stadiu al acestui proces, celulele pot suferi modificări. În funcție de stadiul de dezvoltare, vorbim de o altă boală hematologică.
Ce este anemia aplastică
Măduva nu mai poată să producă celule roșii, celule albe ori trombocite. Boala se numește anemie aplastică. Se tratează cu transplant de celule stem, deși nu vorbim de o boală oncologică.
Prof. univ. dr. Alina Tănase, transplant medular, Institutul clinic Fundeni: „Nu avem deloc leucocite, hemoglobină pentru că măduva nu mai produce. Și o febră ne duce la medic și o simplă hemoleucogramă se ridică suspiciune.”
Celulele stem, preluate din sângele unei rude compatibile, sunt infuzate în sângele pacientului. Știu să se ducă direct în măduvă, adică în locul lor. Și să producă, ulterior, corect. Celule stem se donează printr-o simplă donare de sânge.
Leucemia acută. E detectabilă în hemoleucogramă. Se tratează de asemenea prin transplant de celule stem, de la o rudă compatibiă.
Prof. univ. dr. Alina Tănase, transplant medular, Institulul clinic Fundeni: „Cu cât o tratezi mai repede, cu atât ai șansa să intri în remisie completă și scapi de ea. Leucemia acută are nevoie de transplant de la donator pentru că trebuie să schimbăm celulele care formează sângele. Acele celule sunt bolnave și le distrugem și le schimbăm cu altele sănătoase, avem nevoie de un donator sănătos. Întotdeauna suntem jumătate compatibili cu părinții noștri, pentru că luăm jumătate de gene de la mama și jumătate de la tata și vom fi întotdeauna identici cu părinții noștri și cu frații noștri. Acum o lună a venit prima pacientă la care am făcut un haplo-transplant și a venit să-mi spună că au trecut 10 ani. Nu mai făcuse nimeni în România.”
La Institutul Clinic Fundeni se fac cele mai multe transplanturi de celule stem pentru boli grave hematologice. Leucemia acută se vindecă astfel.
Sursa: Pro TV
Etichete: sange, leucemie, celule stem, Registrul Donatorilor de Celule Stem,
Dată publicare:
30-03-2025 09:37