Sucul păcălește creierul și face să sufere rinichii. „Este unul dintre lucrurile care provoacă adicție”
Ce respir? Ce mănânc? Ce beau? Toate aceste întrebări au răspunsul în rinichi. Țigările distrug celulele funcționale din două organe vitale - rinichii.
Același lucru îl fac kilogramele în plus. Sucul dulce păcălește creierul. Suferă, însă rinichiul.
Complicatele sisteme de informații din organism vor cele mai simple lucruri. Care sunt?
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ce au în comun zahărul și sarea? Ambele provoacă sete și păcălesc creierul. De ce nu pot să mă opresc după un pahar cu suc dulce?
Prof. univ. dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog, Institutul Fundeni: „Când bem sucuri dulci, creăm senzația de sete, de fapt, ne obligă să bem mai mult datorită aportului de glucoză, te face să bei și mai mult. Este unul dintre lucrurile care creează adicție pentru că tu iei apă, dar și foarte multă glucoză și creezi senzația de sete și nu bei un pahar, ci simți nevoia să bei trei, patru, cinci pahare de Cola”.
Setea nu dispare după un suc. Doar după apă. Sarea face același lucru. În organism intră prea mult sodiu. Creierul vă obligă să beți apă. Creierul ne spune câtă apă să bem datorită receptorilor pentru apă și electroliți, iar creierul vrea să beți doar la sete, inclusiv pacienților care au boală cronică de rinichi, li se recomandă apă la senzația de sete.
Prof. univ. dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog, Institutul Fundeni: „Oricărui pacient cu boală cronică de rinichi îi spunem să bea după sete, nu 1,5 - 2 litri, îi spunem să consume după sete, sunt puține patologii în care trebuie să bei mai mult”.
Deshidratarea are semne clinice clare. Pliul pielii revine greu la normal, limba e uscată. Tensiunea, mică. Deshidratarea poate fi măsurată ecografic.
Prof. univ. dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog, Institutul Fundeni: „Ecografia poate măsura volumul, diametrul venei celei mai importante din organism, numită vena cavă. În funcție de diametrul ei, spunem dacă pacientul este hiperhidratat, normohidratat sau deshidratat”.
În rest, aveți încredere în propriul creier. Și beți apă, nu alt lichid, la senzația de sete.