Somnul de proastă calitate crește riscul de cancer mai mult decât alcoolul
Somnul de proastă calitate crește riscul de cancer mai mult decât alcoolul. Asta deoarece distruge sistemul imunitar. Ce putem face să scădem așa numitul risc bazal de a face această boală? Stă în puterea fiecăruia.
Cancerul este un proces întâmplător. Celulele canceroase apar de multe ori în timpul vieții. Există un așa numit nivel bazal de risc. Prima linie de luptă e reprezentată de celulele imune, numite macrofage.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Celulele tumorale apar cu o anumită probabilitate în celulele noastre. Aceste țesuturi tumorale, odată ce apar în țesuturi, indică acolo un dezechilibru. Primul gardian care simte - macrofagul. Cel care ar trebui să facă curățenie. Macrofagele sesizează celulele în faza inițială și își excercită efectul anti-tumoral. Când apar doar câteva celule tumorale, înainte să se formeze o micro-tumoră. Fac asta fie distrugând direct celuele, dar au peste 75 de factori capabili să omoare celule sau să activeze alte celule”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Așa sunt activate celulele imune NK - Natural Killers. Cele mai puternice în lupta cu celula canceroasă. E o luptă frecventă.
În luptă, celulele imune pot fi, uneori, depășite. Nu le ajutăm dacă adăugăm factori de risc carcinogeni. Care sunt aceștia?
Fumatul - pe primul loc. E urmat de alcool.
Dr. Radu Berceanu, medic primar oncolog: „Calculezi 20 de mg de etanol ca fiind o băutură, o bere de 500 care are 6% alcool, are 30 de ml de alcool. Nu există cantitate minimă care să fie fie fără efect, dar odată ce treci de pragul ăsta de 20 de ml devine risc principal carcinogen de la alcool și risc să faci ciroză de la alcool, care e risc de cancer de ficat”.
Somnul prost distruge sistemul imunitar. Recomandarea este să luați un ceas inteligent și să vă montorizați somnul. Somn normal înseamnă cel puțin 7 ore pe noapte, cu cel puțin 20% somn profund și 20% somn REM. Altfel, somnul de proastă calitate este mai nociv decât alcoolul. Din punctul de vedere al riscului carcinogen, ne spun studii largi.
Dar ce pot să fac să îmi micșorez riscul? Activitate fizică. Zilnic. Ajută în primul rând sistemul imunitar. Iată ce spun studiile făcute pe pacienții oncologici, operați în scop de vindecare:
Dr. Radu Berceanu, medic primar oncolog: „Adoptarea unei activități fizice regulate scade riscul de recidivă. Sunt valori impresionante, comparabile cu cele oferite de chimioterapie. Vine pacientul, îi spui faceti chimioterapie, zice că e dispus la orice. Ok. Trebuie să mergeți la sală de 4 ori pe săptămână. Nu! Asta e reacția a 9 din 10 – sunt dispuși să facă chimioterapie, dar nu sport”.
Ce să mănânc ca să îmi scad riscul de cancer? Ceea ce organismul uman nu poate să producă. Proteine complete - pe care le găsim doar în carne, ou, brânzeturi. Acizi grași polinesaturați – sursa principală e peștele. Și legume.
Dr. Radu Berceanu, medic primar oncolog: „Corpul nu poate să producă aminoacizii esențiali și vitaminele dacă nu le dau din exterior - atunci distruge mușchii si fac rost de aminoacizi și în rest totul merge foarte prost”.
Hrana exclusiv vegetariană distruge, de fapt, sănătatea generală.