Riscul glicemiei mari: 40% dintre pacienții care ajung la dializă au și diabet
Diabetul, dacă nu e ținut sub control, lovește în trei direcții principale. Vasele mari de sânge, rinichii și retina.
Motivul pentru care glicemia mare trebuie ținută sub control cu toate resursele aflăm la „Doctor de bine”.
Glicemia prea mare provoacă răni
Vasele care transportă sânge oxigentat de la inimă la țesuturi, numite artere, suferă direct dacă aveți prea mult zahăr în circulație.
Glicemia prea mare face răni. În acestea vine colesterolul care circulă, în mod normal, prin sânge. Apar depozite și o reacție din partea sistemului imunitar. Înseamnă accident vascular.
Dr. Iulian Călin, cardiologie intervențională: „Colesterolul că să fie rău trebuie să intre sub endoteliu. Noi îl fisurăm”.
Funcția renală, afectată
Dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet: „Apare eliminarea de albumină în funcția renală. Se dereriorează și valoarea creatininiei crește”.
Ultima etapă a acestei bolii renale presupune dializa. 40% dintre pacienții care ajung la dializă au și diabet.
Cum este afectată retina
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: „Retina este membrana care dă senzația de lumină a globului ocular. Este vascularizată, are vase de sânge. Diabetul aici lucrează”.
Apar hemoragii în retină. Acestea determină scăderea acuității vizuale. În același timp, vasele furnizează o cantitate mică de oxigen.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: „Aportul de oxigen e mic și dă naștere la substanțe care fac să crească stimularea vaselor noi ca să suplimenteze aportul. Se numește neo-vacularizație”.
Situația determină o formă de glaucom imposibil de tratat. De aceea aveți nevoie de intervenția din timp a oftalmologului.