Congelarea ovocitelor. Modalitatea prin care poate fi învins cel mai mare dușman al fertilității femeilor după 35 de ani
Timpul este cel mai important pentru celulele reproducătoare. Ca să oprim timpul, e posibilă congelarea lor din motive sociale.
23 de ani este vârsta la care fertilitatea, în cazul femeilor, atinge apogeul. Până la 30 de ani, găsim un platou. Iar după 35 de ani, celulele reproducătoare feminine devin, în proporție mare, incapabile să formeze un embrion sănătos genetic.
Timpul este cel mai important pentru aceste celule. După 35 de ani, contează, de fapt, fiecare lună pentru femeile care vor să devină mame. Ca să oprim efectele timpului, putem recurge la congelarea ovocitelor.
După debutul vieții intime, an de an, verificați la medicul ginecolog dacă aveți ori nu infecții. Clamydia, micoplasma, ureaplasma sunt germenii cu transmitere sexuală care nu dau simptome.
Dar distrug trompele uterine, în lipsa tratamentului. Nu mai poate apărea o sarcină în viitor.
Dr. Ioan Boleac, medic primar infertilitate: „La 20 de ani, se consideră că riscul de anexite, infecții ale trompelor uterine și ovarelor e mai mare, trebuie să fim atenți în a preveni aceste infecţii cu transmitere sexuală. Singura modalitate de a ne feri este prezervativul.”
Celulele reproducătoare feminine, numite ovocite, sunt limitate. Îmbătrânesc mai repede decât orice altă celulă. Vreți o sarcină în viitor? Puteți să congelați aceste celule. Astfel încât, când vă hotărâți să aveți un bebe, să fie tinere.
Dr. Ioan Boleac, medic primar infertilitate: „Intervalul optim la care ar trebui să vorbești cu medicul tău este de 30-35 de ani, după 35 de ani fertilitatea scade accelerat. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, scade cantitatea și calitatea ovocitelor.”
Statisticile ne spun că la 40 de ani, 80% dintre celulele reproducătoare feminine, care mai sunt în ovare, au malformaţii genetice. La 20 de ani, procentul e invers. 80% dintre ovocite sunt normale. Și doar 20 % au malformații genetice. Trecerea timpului în privinţa acestor celule înseamnă și număr mai mic, dar și defecte genetice în procent mare.
AMH se numește analiza de sânge care apreciază câte ovocite mai sunt în ovare. Se coroborează cu o ecografie transvaginală și aflați câte celule sunt disponibile. Nu există însă nicio analiză care arată ce calitate au aceste celule. Doar dacă sunt extrase din ovar pot fi verificate în laborator. Ne explică embriologul George Porumb:
George Porumb, embriolog: „Ovocitul e motorul dezvoltării embrionare, spermatozoidul vine doar cu informația genetică, el doar fertilizează ovocitul, dar ovocitul e motorul care duce la dezvoltarea embrionară. Observăm în timpul unei proceduri de fertilizare in vitro că ovocitele au anumite modificări de structură, că sunt imature. Avem şi softuri de inteligență artificială, care apreciază şi prezic ce posibilitate are un ovocit să ajung la un embrion pe care să îl transferăm în uter și să obținem un copil sănătos.”
Celulele reproducătoare feminine, congelate, pot fi folosite în termen de 10-15 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, doctor, celule, fertilitate,
Dată publicare:
13-04-2025 10:10