Aveți peste 35 de ani și nu aveți copil? Ar fi bine să vă congelați ovocitele

Ultima actualizare: 27-10-2021 16:03

Aveţi peste 35 de ani şi sarcina nu apare în şase luni? Nu aşteptaţi să treacă timpul fără un diagnostic.

Timpul contează cel mai mult în obţinerea sarcinii, atât pe cale naturală cât şi prin tehnici de fertilizare asistate.

La ora actuală, materialul genetic feminin poate fi colectat şi fără stimulare hormonală. Vedem imediat cum, la "Doctor de bine".

Dr. Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog: ”Rezerva ovariană presupune o cantitate cu care ne naștem de foliculi ovarieni, care în fiecare lună determină eliberarea unui ovocit, ovulația ceea ce nu numim noi și ne face pregătite să obținem o sarcină. Dacă nu apare sarcina, apare menstruația”.

Toate celule reproducătoare feminine sunt formate din viața intrauterină. În timpul ciclului menstrual lunar, o cavitate din ovar, numita folicul, dezvoltă un singur ovocit matur, celula reproducătoare feminină.

Lunar, o singură celulă reproducătoare feminină este eliberată. Și poate fi fertilizată.

După 35 de ani, ovocitele îmbătrânesc accelerat. Nu doar rămân puține în ovare, ci au calitate slabă. Adică au șanse mici să formeze un embrion normal genetic.

 

Procedura durează 2 minute

 

De aceea, dacă nu aveți un copil până la această vârstă, e posibil să opriți timpul în loc pentru aceste celule prin extragerea lor din ovar și prin congelare. Se poate extrage câte un sigur ovocit, în fiecare lună. Fără medicație.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist tratamentul infertilității: ”Extragem ovocitele pe ciclu natural, dezavantajul e că nu putem să scoatem așa de multe odată cum scoatem cu stimulare, dar e material genetic viabil. Este o puncție ovariană, o procedură care durează 2 minute, extragem ovocitul, care pe care îl congelăm”.

La o singură recoltare însă pot fi scoase mai multe ovocite, cu ajutorul medicației de stimulare ovariană. Ovocitele se dezvoltă în cavități pline cu lichid, numite foliculi. Aceștia se văd la ecografie. Ce face medicația numita stimulare ovariană?

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist tratamentul infertilității: ”Multe paciente consideră că cu tratamente de stimulare ovariană scoatem cât vrem no,i nu e așa. Noi cu tratamentele de stimulare ce facem? În prima zi de menstruație pleacă pe drum un număr de foliculi, dacă pornim pe drum zece foliculi, organismul are capacitate ca doar unul să ajungă la maturitate. Ceilalți se pierd. Ceilalți 9. Noi cu tratament de stimulare îi hrănim pe toți”.

Celulele reproducătoare feminine, odată congeate, pot fi folosite pentru o sarcină ulterioară. În obținerea unei sarcini, contează ca materialul genetic, adică ovocitele, să fie cât mai tinere.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO