Poluarea fonică din oraș și muzica ascultată în căști pot distruge nervul auditiv. Cum ne putem da seama că avem probleme
Zgomotul unui oraș mare se combină, nefericit, cu muzica ascultată în căști. Combinația poate distruge nervul auditiv.
Zgomotul permanent al unui oraș mare înseamnă traumă sonoră. O amplificăm, dacă purtăm căști mare parte din timp. Cum ne dăm seama că urechea suferă? Auziți, dar nu mai înțelegeți bine o conversație.
Traficul produce traume sonore repetate. Traumele distrug așa numita frecvență de conversație.
Ionuț Ștefănescu audiolog: „Avem traumele sonore, poluarea fonică din marile orașe, mai ales dacă nu dăm timp suficient urechii să se odihnească, după o traumă de genul. Vârsta pacienților a început să scadă”.
La poluarea fonică, determinată de oraș, se adaugă auto-poluarea fonică. Căști purtate cvasi –permanent. Căștile nu distrug imediat nervul auditiv, ci senzori din acesta.
Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL: „Poartă căști pemament, în care sunt mulți decibeli. Se distrug senzori din urechea internă, din nervul auditiv. Este un proces lung, dar prin repetitivitate se lasă cu distrugeri ireversibile”.
Ionuț Ștefănescu audiolog: „Industria grea producea traume sonore înainte, acum putem să avem aceeași traumă sonoră din cauza concertelor, a căștilor cu volumul dat tare”.
Nervul auditiv, odată distrus, nu mai poate fi tratat.
Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL: „Pacientul sesizează că sunt afectate frecvențele de conversație pentru că nu aude la televizor. Într-o conversație, începe să nu au audă. E e vorba de ce înțelegem printr-o conversație, mulți pacienți aud zgomote, dar nu reușeșc să înțeleagă”.
Când nu mai înțelegeți conversația, nervul auditiv are deja nevoie de un aparat auditiv ca să vă ajutați, de fapt, creierul să înțeleagă.