Pielea face una dintre cele mai agresive forme de cancer. De ce este recomandat să mergeți la medic la orice modificare
Cel mai întins organ, pielea, face una dintre cele mai agresive forme de cancer. Vorbim despre melanom. Pielea este la vedere, așa că, la medicul dermatolog, mergeți la orice modificare.
Fără frică. Cancerul de piele depistat în stadiul zero sau în stadiul 1 are nevoie doar de o intervenție chirurgicală minoră. Ne explică pașii tratamentului medicul primar oncolog de la Institutul Oncologic București, Daniela Zob.
Andreea Groza: Ajungem la medicul dermatolog și acesta ne spune că avem nevoie de biopsie pentru o leziune suspectă. Ce urmează?
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie, Institutul Oncologic București: „Medicul dermatolog va face anestezie locală, excizează leziunea și o trimite la anatomie patologică, adică se face biopsia”.
Rezultatul anatomo-patolologic ne arată grosimea tumorii, adică indicele Breslow. Grosimea se calculează în milimetri și arată în ce stadiu se află melanomul, cancerul pielii.
· În lume, la melanoamele, care au 2 mm, se face chimioterapie după operație.
· De la grosimea de 0,8 mm, trebuie să descoperim ganglionul santinelă.
Andreea Groza: Ce este acesta?
Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie, Institutul Oncologic București: „Este primul ganglion în care drenează tumora”.
Melanomul se mișcă pe căile limfatice către un ganglion din apropiere, numit ganglion santinelă. Există, însă și răspândirea tumorii prin sânge.
În melanom, există două intervenții chirurgicale.
1. Prima este făcută de medicul dermatolog, când observă leziunea suspectă și o trimite la biopsie.
2. Apoi, chirurgul oncolog (sau plastician) va face a doua intervenție. Administrează o substanță radioactivă în marginile cicatricei. Această subtanță se duce în primul ganglion, în care ar fi drenat tumora, numit ganglion santinelă. Se trimite apoi la biopsie.
Andreea Groza: Dacă după operație e nevoie de tratament sistemic, cum ne dați speranță?
Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie, Institutul Oncologic București: „Când am început să profesez, speranța de viață la melanom metastatic era 6-9 luni. Din 2011, avem șansa să folosim imunoterapia și terapia țintită în România, prin Programul Național”.
Andreea Groza: Ce înseamnă imunoterapie?
Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie, Institutul Oncologic București: „Vorbim despre un anticorp, care determină sistemul imunitar să recunoască tumora și să lupte. Acest proces ne apără. Există trei medicamente, care pot fi utilizate. În 2011, am administrat acest tratament la trei pacienți. Doi dintre aceștia au avus răspuns complet la tratament și sunt în viață azi. După 11 ani”.
Mai avem și terapiile țintite. Acestea se adresează pacienților, care au mutația genei BRAF. Dacă această mutație e prezentă, folosim imunoterapia și terapia țintită.
Andreea Groza: Ca să nu ajungem la această poveste complicată - melanom tratat cu imunoterapie sau terapii țintite - ce stă în puterea fiecăruia?
Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie, Institutul Oncologic București: „Să meargă la medicul dermatolog, din 6 în 6 luni, pentru control. Și ori de câte ori vedem o modificare pe suprafața pielii”.
· Să vă uitați la propria piele o dată pe lună, și pe tălpi, și pe torace, și pe scalp. Și să mergeți la medic fără frică.
· Dacă dermatologul descoperă un melanom în stadiul zero sau stadiul 1, pacientul se vindecă cu o excizie. Apoi va merge regulat la medicul dermatolog și la medicul oncolog, dar doar pentru supraveghere. Nu îi afectează speranța de viață. Și asta doar pentru că a mers la medic, fără frică, la orice modificare. Vorbim deci despre vindecare.
În discuțiile noastre cu pacienții, care au tumori mari, întrebăm: 'De ce nu ați venit până acum la medic?'. 'Mi-a fost frică' - este răspunsul invariabil. E ceva ce trebuie să schimbăm în educația noastră. 'Mi-e frică să merg la medic', înseamnă să lăsați boala să meargă mai departe, în loc să fie oprită.