Mitul renunțării la masa de seară. Ce ar trebui, de fapt, să conțină farfuria de la cină

×
Codul embed a fost copiat
Mâncăm sau nu seara? Depinde de obiectivele fiecăruia. Cum ar trebui să arate cina perfectă, aflăm la „Doctor de bine”.

Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând, nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă. Când, de fapt, la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie. Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine.

Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor.

În cazul unui meniu echilibrat, farfuria pentru masa de seară va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne, pește, ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi, paste, orez, pâine) sau leguminoase boabe (fasole, mazăre, linte). Ultima treime va fi rezervată pentru legume proaspete sau gătite, cu cât mai colorate și mai diferite, cu atât mai bine.

Dacă vrem să slăbim, menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 calorii, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată.

Citește și
Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș
Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș
Ministrul de externe al Turciei face un anunț șoc, după o vizită la Moscova: "Nu există scăpare"

Dacă vrem să dormim bine, o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile, tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli, varză, fasole). La capitolul desert, orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire.

Pentru copii și sportivi, împărțirea farfuriei se schimbă: produsele făinoase vor ocupa jumătate din suprafață, iar proteinele și legumele, câte un sfert. Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi și asigură energie pentru activitatea fizică de peste zi. Deci nu lăsați pe nimeni să vă interzică masa de seară, însă aveți grijă să alegeți meniul care vi se potrivește!

Vă aştept duminică, la ora 10, la doctor de bine de weekend, ultima ediţie din acest sezon. Numai bine!

Articol recomandat de sport.ro
Ucrainenii pun presiune: ce se va întâmpla în cazul unui "egal de salon" la Slovacia - România
Ucrainenii pun presiune: ce se va întâmpla în cazul unui "egal de salon" la Slovacia - România
Citește și...
Cât de sănătoase sunt gustările între mese. Mihaela Bilic: „Suntem programați să mâncăm non-stop”
Cât de sănătoase sunt gustările între mese. Mihaela Bilic: „Suntem programați să mâncăm non-stop”

Gustarea este o mică masă justificată de foame. Nu are efect asupra siluetei.  

Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș
Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș

Pe ultima sută de metri, româncele au desăvârşit preparatele pentru masa de Paște. Au făcut de la cozonac şi pâine proaspătă, până la miel umplut, drob și chiar sarmale. La ţară, au duduit cuptoarele din curte, unde a prins culoare pasca.

Drob. Rețete de drob din miel, pui sau vegetarian. Doctor Mihaela Bilic: „Este un preparat dietetic”
Drob. Rețete de drob din miel, pui sau vegetarian. Doctor Mihaela Bilic: „Este un preparat dietetic”

Dacă există o mâncare specifică de Paște la români, aceea este, cu siguranță, drobul. Fie că vorbim de drob de miel, de pui sau vegetarian, el este nelipsit din meniul de la masa de Paște.

Supele cremă - explozie de gusturi, nutrienți și beneficii. Cum să le introduci în alimentația ta de zi cu zi
Supele cremă - explozie de gusturi, nutrienți și beneficii. Cum să le introduci în alimentația ta de zi cu zi

Legumele sunt o parte esențială a alimentației sănătoase, fiind recomandat să le consumăm la fiecare masă, datorită multiplelor beneficii pe care le aduc organismului.

De ce este important să mâncăm în funcție de apus și răsărit. Recomandările doctorilor
De ce este important să mâncăm în funcție de apus și răsărit. Recomandările doctorilor

Când răsare soarele şi când apune? Iată două informaţii esenţiale pentru organismul nostru, care şi-a făcut setările luându-și astfel de date, la îndemână, odată cu apariţia noastră pe pământ. Masa de seară, spre exemplu, este cerută după soare.

Recomandări
Cresc salariile angajaților mai multor companii din România. Sunt vizați mai ales cei aflați la început de carieră
Cresc salariile angajaților mai multor companii din România. Sunt vizați mai ales cei aflați la început de carieră

Vara vine cu salarii majorate pentru angajații mai multor companii. Sunt vizați mai ales cei aflați la început de carieră. Creșterile au fost forțate de majorarea salariului minim pe economie și vor fi în general de câteva procente.  

OFICIAL. Site-urile stirileprotv.ro și protv.ro au fost interzise în Rusia
OFICIAL. Site-urile stirileprotv.ro și protv.ro au fost interzise în Rusia

Autoritățile din Rusia au interzis, începând de marți, 25 iunie, postul de televiziune PRO TV Internațional și site-urile stirileprotv.ro și protv.ro.

Fenomen fără precedent în România. Ce se întâmplă cu românii din diaspora, la 17 ani de când am intrat în UE
Fenomen fără precedent în România. Ce se întâmplă cu românii din diaspora, la 17 ani de când am intrat în UE

Pentru prima dată de la intrarea în Uniunea Europeană, de când avem dreptul să circulăm liber și să muncim în țările din vest, România răstoarnă balanța migratorie în favoarea sa.