Mihaela Bilic: „Care sunt alimentele perfecte pentru imunitate”
În sezonul răcelilor, există unele alimente potrivite pentru sistemul imunitar. Aflăm care sunt de la medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Nouă ne place să credem că mâncarea este soluția, însă organismul nostru nu este bine dotat să extragă, iar pe noi ne apucă preocuparea în momentul în care apare gripa și răceala, neștiind că ar trebui să o luăm un pic mai devreme. De fapt, imunitatea nu este o noțiune abstractă, ci ține de acele două kilograme de bacterii care tăriesc cu noi.
Nu realizăm că ele trebuie hrănite, diversificate și atunci partea asta cu „cât de puternic este sistemul imunitar” trebuie pritivtă pe tot parcursul anului, sau trebuie îngrijită pe tot parcursul anului.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Aș recomanda în primul rând alimentele care au culturi de bacterii vii. Niciodată nu ne strică să mâncăm alimente fermentate, iaurtul e cel mai banal exemplu. Orice produs lactat fermentat este bun. La capitolul probiotice avem nevoie de ele tot timpul anului. Dacă nu avem suficient de multe alimente fermentate în dietă putem să apelăm la suplimente probiotice. Nu se întâmplă nimic.
Sunt singurele care nu au contraindicații. Nu se întâmplă nimic dacă le luăm pe perioadă lungă, ba chiar este interesant să variem tipul de probiotic, pentru că nu se știe niciodată ce îi trebuie intestinului nostru. Nu avem încă suficient de multe metode științifice ca să știm ce tip ce cultură se prinde și cât a nume rămâne, cu cât mai diversificate, cu atât mai bine.
Tot la capitolul nevoi ale organismului, acum că a venit frigul avem nevoie de grăsimi, și nu neapărat pentru numărul de calorii ci avem nevoie de vitamina D, care este în grăsime, avem nevoie de vitamina A, care din nou este o vitamină prezentă în grăsime, și culmea în grăsimea de origine animală. Deci la capitolul grăsimi vegetale nu suntem atât de în carență.
Avem veoie de grăsimi animale, deci nu trebuie să ne fie frică de unt, nu trebuie să ne fie frică de ficăței, carne un pic împănată. De acolo din grăsime ne luăm și vitamina A și vitamina D. Ele sunt esențiale pentru imunitate. Majoritatea populației are carență de vitamina D. Nu stăm suficient la soare, organismul nostru nu mai produce destul, nu avem suficientă în mâncare, și atunci, din nou, suplimentele sunt o variantă care pot completa eficient mai ales în perioada în care avem amenințări de boală.
Vitamina D este potențată de magneziu. Magneziul îl avem în semințe și atunci ar fi bine să asociem vitamina D cu magneziu ca să avem un efect potent. La capitolul Zinc avem o asociere isteață, Zinc cu vitamina C. Dacă ar fi să punem pe o masă fructele necesare pentru vitamina C, s-ar putea să fie din punct de vedere cantitativ mult, când vorbim de fructe vorbim și de aportul de fructoză, deci nu putem să ne îndopăm cu fructe.
Este o perioadă în care imunitatea ar trebui să fie un pic mai accelerată și atunci, că sunt alimente, că sunt suplimente, nu în ultimul rând Omega 3, că tot vorbeam de grăsime, nici el nu trebuie uitat. Vitamina D, Vitamina C, Magneziu, Omega 3, probiotice, Vitamina A, dietă diversificată.