Medic epidemiolog: Valul patru se va autolimita. Apreciez că vârful va fi la mijlocul lui octombrie
Într-o infecție, respirăm mai repede. Pierdem apă. Inima bate mai repede. Iar pierdem apă. Febra și inflamația determină automat pierderea apei din organism.
Lanțul biologic, care duce la deshidratare, într-o banală infecție, e lung și complicat.
Virusul SARS-CoV-2 circulă în acest moment alături de virusurile respiratorii comune, care produc răceală.
La o rată de infectare de 10 la mie înseamnă că un om dintr-o sută este pozitiv SARS-CoV-2.
Emilian Popovici, conf. dr. Societatea Română de Epidemiologie: ”O persoană confirmată infectată va infecta la rândul ei alte opt persoane din colectivitate, într-o medie de 7-9 persoane. E foarte important ca oamenii să se vaccineze. Doza a treia readuce protecția față de infecție aproape la nivelul la care aceasta a fost față de varianta alfa. Acest val al pandemiei se va autolimita prin numărul mare de infecții, pe care le va genera într-un timp foarte scurt. Probabil în patru luni se va autolimita, dar nu vor fi zile ușoare. Problema va fi maximă în vârf de val, care nu va fi o zi, ci va fi un platou și toate aceste evoluții și până la descreștere, va fi un platou cu număr de infecții egal. Eu apreciez că se va ajunge la vârf de val la jumătatea lunii octombrie.”
La mijlocul lunii octombrie, începe să apară și virusul gripal. Vaccinul împotriva SARS-CoV-2 și cel antigripal pot fi făcute în aceeși zi. Această schemă nu are contra-indicații, ne spun medicii de boli infecțioase.
În sezonul infecțiilor respiratorii virale, pe lângă medicație va veni în ajutor hidratarea. Prin febră, pierdem apă. Prin tuse se pierde apă, dar și prin secreții.
Când apa din organism scade, inima începe să bată extrem de repede. Iar pierdem apă.
Tahicardia, adică bătăile prea rapide ale inimii, cer control medical de urgență.