Grătarul - felul principal pentru 1 Mai. Care sunt secretele pentru carnea perfectă

×
Codul embed a fost copiat

Cum se sărbătorește la români ziua de 1 Mai? Cu un grătar la iarbă verde! Fie că e vorba de mici sau friptură, mirosul și savoarea cărnii rumenite sunt irezistibile. Care sunt elementele necesare pentru un grătar reușit?

Atât carnea, cât și căldura/flacăra sunt importante. La contactul dintre cele se produce reacția Maillard, o serie de modificări chimice pe care le suferă proteinele. Lanțurile lungi de aminoacizi interacționează cu glucidele prezente în mod natural în carne, formând glucozamine. Datorită temperaturii ridicate apar o serie de reconfigurări ale structurii chimice responsabile de aroma unică a cărnii la grătar.

Ca să obținem un grătar perfect, pe lângă calitatea și prospețimea cărnii, elementul esențial este temperatura: aproximativ 140 grade, iar căldura trebuie să fie uniformă, intensă și rapidă.

Aveți grijă să tamponați cu un șervețel suprafața cărnii înainte de a o pune pe grătar. Umiditatea crescută blochează rumenirea, prezența apei pe suprafața cărnii prelungește timpul de gătire și duce la scăderea temperaturii.

Un alt amănunt important: carnea pregătită pentru grătar trebuie să fie la temperatura ambiantă, nu abia scoasă de la frigider, altfel riscați ca ea să rămână crudă la interior atunci când e gătită.

Citește și
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Ca regulă de aur țineți cont că un grătar reușit înseamnă carne frumos rumenită, dar în niciun caz arsă. Indiferent că e vorba de carne sau pâine prăjită excesiv, orice produs care e ars și negru conține acrilamide, substanțe cu potențial cancerigen. Ele iau naștere prin gătirea prelungită, la temperaturi foarte înalte și constau într-o degradare ireversibilă a structurii chimice a proteinelor sau glucidelor.

Pentru a evita formarea acestor compuși toxici, iată câteva recomandări:

-evitați contactul direct între flacără și alimente, gătitul trebuie să fie făcut pe baza căldurii indirecte, nu a flăcării

-temperatura nu trebuie să depășească 220 grade, deci plasați grătarul la măcar 10 cm distanță de jar/cărbuni

-nu lăsați grăsimea care picură din carne să ia foc, fumul care se degajă duce la formarea unor compuși chimici toxici, nocivi pentru sănătate

-ca să întoarceți carnea folosiți un clește, NU o înțepați cu furculița, în felul acesta păstrați toată savoarea și umiditatea fripturii

-gătiți carnea lent, pe foc mediu, pentru a evita carbonizarea și îndepărtați eventualele bucăți care sunt prea rumenite sau arse

-pe lângă clasicul grătar cu cărbuni, încercați și grătarul electric, este mult mai sigur din punctul de vedere al riscului de fumegare

-puneți sare pe carne abia după ce ați luat-o de pe foc, în felul acesta va rămâne moale și suculentă.

Fierul nu se pierde prin gătit, o bucată de friptură va avea același conținut de fier indiferent dacă este gătită mediu sau în sânge. Însă un timp de gătit prelungit coagulează excesiv proteinele, iar carnea va deveni tare și greu de mestecat- alegeți varianta "gătit mediu" și lăsați friptura să se odihnească câteva minute înainte de a o consuma.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști primele semne
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști primele semne

Unul din 36 de copii este diagnosticat la nivel global cu o tulburare de neurodezvoltare. Primele semne pot apărea la vârste fragede, iar părinții trebuie să fie atenți și să nu ezite să se adreseze specialiștilor.  

Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână

Alcoolul este toxic pentru inimă și nu în cantitate mare. Inima se poate dilata mult, apare astfel oboseala la eforturi mici.  

Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când analizele sunt bune. Ce investigații se fac
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când analizele sunt bune. Ce investigații se fac

Chiar dacă toate analizele cuplului sunt bune, sarcina poate să nu apară, iar în acest caz vorbim despre infertilitate neexplicată. Analizele la nivelul celulelor reproducătoare pot arăta cauza infertilității  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.