Grătarul - felul principal pentru 1 Mai. Care sunt secretele pentru carnea perfectă

×
Codul embed a fost copiat

Cum se sărbătorește la români ziua de 1 Mai? Cu un grătar la iarbă verde! Fie că e vorba de mici sau friptură, mirosul și savoarea cărnii rumenite sunt irezistibile. Care sunt elementele necesare pentru un grătar reușit?

Atât carnea, cât și căldura/flacăra sunt importante. La contactul dintre cele se produce reacția Maillard, o serie de modificări chimice pe care le suferă proteinele. Lanțurile lungi de aminoacizi interacționează cu glucidele prezente în mod natural în carne, formând glucozamine. Datorită temperaturii ridicate apar o serie de reconfigurări ale structurii chimice responsabile de aroma unică a cărnii la grătar.

Ca să obținem un grătar perfect, pe lângă calitatea și prospețimea cărnii, elementul esențial este temperatura: aproximativ 140 grade, iar căldura trebuie să fie uniformă, intensă și rapidă.

Aveți grijă să tamponați cu un șervețel suprafața cărnii înainte de a o pune pe grătar. Umiditatea crescută blochează rumenirea, prezența apei pe suprafața cărnii prelungește timpul de gătire și duce la scăderea temperaturii.

Un alt amănunt important: carnea pregătită pentru grătar trebuie să fie la temperatura ambiantă, nu abia scoasă de la frigider, altfel riscați ca ea să rămână crudă la interior atunci când e gătită.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ca regulă de aur țineți cont că un grătar reușit înseamnă carne frumos rumenită, dar în niciun caz arsă. Indiferent că e vorba de carne sau pâine prăjită excesiv, orice produs care e ars și negru conține acrilamide, substanțe cu potențial cancerigen. Ele iau naștere prin gătirea prelungită, la temperaturi foarte înalte și constau într-o degradare ireversibilă a structurii chimice a proteinelor sau glucidelor.

Pentru a evita formarea acestor compuși toxici, iată câteva recomandări:

-evitați contactul direct între flacără și alimente, gătitul trebuie să fie făcut pe baza căldurii indirecte, nu a flăcării

-temperatura nu trebuie să depășească 220 grade, deci plasați grătarul la măcar 10 cm distanță de jar/cărbuni

-nu lăsați grăsimea care picură din carne să ia foc, fumul care se degajă duce la formarea unor compuși chimici toxici, nocivi pentru sănătate

-ca să întoarceți carnea folosiți un clește, NU o înțepați cu furculița, în felul acesta păstrați toată savoarea și umiditatea fripturii

-gătiți carnea lent, pe foc mediu, pentru a evita carbonizarea și îndepărtați eventualele bucăți care sunt prea rumenite sau arse

-pe lângă clasicul grătar cu cărbuni, încercați și grătarul electric, este mult mai sigur din punctul de vedere al riscului de fumegare

-puneți sare pe carne abia după ce ați luat-o de pe foc, în felul acesta va rămâne moale și suculentă.

Fierul nu se pierde prin gătit, o bucată de friptură va avea același conținut de fier indiferent dacă este gătită mediu sau în sânge. Însă un timp de gătit prelungit coagulează excesiv proteinele, iar carnea va deveni tare și greu de mestecat- alegeți varianta "gătit mediu" și lăsați friptura să se odihnească câteva minute înainte de a o consuma.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

De Florii și de Paște trebuie să includeți peștele în meniu. Indiferent dacă este proaspăt sau congelat, afumat sau în conservă, sălbatic sau de acvacultură, autohton sau din alte mări și oceane, important este să fie pește.

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă strategii de apărare, învățate în copilărie”
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă strategii de apărare, învățate în copilărie”

Aproape 80 dintre români spun că banii reprezintă principalul motiv de ceartă în cuplu. Nu vorbim despre bani, ci despre relația de cuplu, alături de psihologul clinician, Carina Coșăreanu, în emisiunea „Doctor de Bine”.  

Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt

La fel ca alcoolul, și fumatul deshidratează. Cu alte cuvinte, sângele circulă mai încet.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).