Fumătorii riscă cel mai mult să facă pneumonie în cadrul unei banale viroze respiratorii. Ce spun specialiștii
Fumătorii riscă cel mai mult să facă pneumonie în cazul unei banale viroze respiratorii. De ce o simplă răceală se poate complica cu infecții severe ale plămânului.
Institutul Marius Nasta. Vedem aici imaginea CT a unei pneumonii produse de bacterii. O vedem și pe cea produsă de virusuri, inclusiv de SARS COV 2.
Dr. Eddan Athir, medic specialist radiolog: „Există în ambele locuri aici și aici. Aici doar pe lobul inferior drept. La virală de obicei este bilateral.”
Dacă apărarea e bună, organismul are capacitatea să raspundă eficient la agresiune.
Răceala spre exemplu evoluează spre vindecare. Bolile cronice, favorizează apariție pneumoniei.
Într-o banală viroză respiratorie. Fumatul, de asemenea, este boală cronică. În plămân, distruge apărarea imunitară.
Macrofagele celulei imunitare deștepte. Fumul de țigară le face incompetente. Aceasta deoarece sunt sensibile la toți compușii din țigară și se auto-intoxică.
Dr. Beatrice Mahler manager Institut Marius Nasta: „Aceste celule sunt acolo, dar nu mai reușesc să capteze microbii, virusurile și bacterii și practic organismul va compensa aceasta deficiență funcțională producând și mai multe macrofage.
Astfel, un fumător va avea de zece ori mai multe macrofage decât un nefumător. Din păcate, ele nu sunt eficiente din punct de vedere funcțional, și atunci nu ne mirăm de ce fumătorii nu doar pierd funcția pulmomară în ani de zile de fumat, dar avem și o scădere a capacității de răspuns la infecții.”
Fumătorii au cel mai mare risc de a dezvolta frecvent pneumonii în cadrul unei viroze banale.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, fumatori, pneumonie, infectii respiratorii,
Dată publicare:
05-10-2023 09:20