Ficatul și rinichii, două organe extrem de versatile. Cum le menținem în siguranță
Unde devine vitamina D activă. Nu sub piele, ci în rinichi. Vorbim despre aceste două organe extrem de versatile.
Cum le menținem în siguranță, aflăm la „Doctor de bine”.
Ficatul și rinichii, două organe extrem de versatile. Cum le menținem în siguranță
Vitamina D3 o luăm din alimentele de origine marină, dar și din soare, iar vitamina B2 o luăm din ciuperci. Ca să folosim aceste surse, ficatul și rinichii trebuie să le adauge apă. Ne explică medicul nefrolog Cristina Căpușă.
Dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Două molecule. Prima este adăugată în ficat, apoi mai este adăugată una în rinichi. Vitamina activă este cea care are aceste două molecule de apă, și apoi poate să meargă pe receptorii de vitamina D care exsită peste tot în organism. Vitamina D trebuie să treacă prin rinichi și rinichii să fie funcționali”.
Surse de pește, expunere moderată la soare, ciuperci, dar și suplimente alimentare numite colecalciferol, adică formă de vitamina D care nu e activată. Aceasta poate fi procesată de organismul uman, adică trecută prin ficat și prin rinichi.
Dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Trebuie suplimente de vitamină inactivă numită colecaciferol, dar dacă există un deficit nutrițional, ințial trebuie corectat acesta și pe urmă administrată”.
Hipertensiune netratată, diabetul neținut în control. Aceste două boli distrug cel mai repede funcția renală.
Andreea Groza: „Hipertensiunea și diabetul, ambele au nevoie de diagnostic cât mai devreme. Tensiunea arterială se ia la șase luni. Glicemia se face la șase luni. Șapte milioane de români au hipertensiune, două milioane, diabet. De aceea e atât de importantă depistarea precoce”.
Analiza de sânge numită creatinină, la valoare de 1,5, arată că funcția rinichiului a rămas la jumătate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: doctor de bine, rinichi, vitamina D3,
Dată publicare:
13-11-2022 11:03