Fericirea chiar trece prin stomac. Care sunt alimentele care provoacă buna dispoziție
Episodele lungi de depresie nu afectează doar calitatea vieții. Pot să declanșeze o boală degenerativă a creierului și asta la vârste destul de tinere, dacă nu sunt tratate. Mai multe vă spune doctorul Mihaela Bilic, la "Doctor de Bine".
Există o legătură directă între alimentație și bună dispoziție. Mâncarea ne hrănește și ne ajută să ne simțim mai bine. Când suntem sătui avem o percepție pozitivă asupra mediului înconjurător, vedem viața în roz.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Nutrienții din alimente schimbă în bine funcționarea anumitor celule ale creierului și modifică producția de neurotransmițători cerebrali. Serotonina este cel mai cunoscut dintre ei, o substanță responsabilă de starea de bine. Când avem un nivel crescut de serotonină în creier suntem fericiți, liniștiți și relaxați.
Care sunt alimentele capabile să producă bună dispoziție?
Ciocolata se află pe primul loc. Urmează apoi bananele, prunele, avocado și ananasul care conțin în mod natural serotonină. Brânza și carnea de curcan au și ele efect antidepresiv. Sunt bogate în triptofan, un aminoacid precursor de serotonină.
Depresia majoră nu se poate trata decât cu medicamente
Creierul nostru iubește tot ce este cremos, indiferent dacă este dulce sau sărat. Înghețata este desertul care produce automat bună dispoziție, consistența ei cremoasă stimulează centrii plăcerii și declanșează secreția de endorfine.
Chiar dacă nu sunt prietenele siluetei, alimente precum crema de ciocolată, mierea și smântâna ne fac să ne topim de plăcere atunci când le consumăm.
Alimentația nu poate vindeca depresia de una singură, însă poate fi un element ajutător în cazul depresiilor minore sau moderate.
Cât despre depresia majoră, este o afecțiune gravă, care are la bază un dezechilibru chimic la nivelul creierului. Și nu se vindecă cu voință, ci cu medicație adecvată.