Explicație științifică: de ce trebuie să bem lapte la primele semne de răceală
La câteva ore după debutul unei infecții, fierul din organism e foarte scăzut. Asta vrea chiar sistemul imunitar, care ne spune inclusiv să nu mâncăm, tocmai ca să nu oferim fier microbilor.
Microbii se înmulțesc mai repede cu fier. În infecții, sistemul de apărare spune ficatului să producă un hormon, care are misiunea să țină fierul din organism, tocmai să nu-l ofere drept hrană microbilor.
Dovadă că la câteva ore după debutul unei infecții, fierul din organism este foarte scăzut. Se vede în analizele de sânge. Așa vrea chiar sistemul imunitar, care ne spune inclusiv să limităm hrana, bogată în fier.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Medicii ne recomandă să bem lapte când avem o infecție. Lactoferina, o proteină din laptele de vacă, ne ajută pentru că nu lasă fierul din organism să fie folosit și de... microbi.
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „Are rol de sechestrare a fierului, are o eficiență mare în captarea fierului, făcându-l indisponibil pentru agenții infecțioși. Se vorbește de focar infecțios. De ce? Inflamația se transmite, ca la un incendiu, dar până la venirea pompierilor, cei de față acționează și îndepărtează sursele puternic inflamabile.”
Fierul este puternic inflamabil, într-o infecție. Bem lapte așadar.
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „Este o competiție pentru fier, iar agenții infecţioşi și nu numai, microorganismele în general, toate au capacitatea de captare a fierului. La agenţii infecțioși, eficiența e mai mare!”
Culmea, în timp ce suntem sănătoși, aceeași proteină din lapte ne ajută să folosim eficient fierul din mâncare. Carnea roșie conține cea mai mare cantitate de fier, și cea pe care o poate folosi ușor organismul. Găsim fier în frunze și alte vegetale, dar acest fier este greu de folosit de către organism. Acest timp de fier, numit non-hemic, se absoarbe bine dacă e prezentă și lactoferina, vorbim despre o proteină care se găseşte în lapte.
E unul dintre motivele pentru care laptele e recomandat zilnic.
De ce toate organismele se bat pentru fier? Fierul colorează în roșu... celulele roșii din sânge. Transportă oxigenul și dioxidul de carbon, cu el respirăm. Și e conținut de sistemul imunitar. Celulele imune care reciclează fierul în organism se numesc macrofage. Îl scot din celulele roșii bătrâne. Și îl pun în celulele care abia se nasc.
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „Fierul e recuperat şi trimis la măduva osoasă, acolo unde are loc procesul de diferențiere al eritrocitelor.”
În măduvă, producem alte celule roșii. Cu metal reciclat.
Vedem aceleași celule imune, dar în boli cronice, cum sunt cele cardiovasculare, diabet sau la nivelul rinichilor, toate determină inflamație. Iar inflamația face ca fierul să nu mai fie utilizat pentru producția de globule roșii, ci blocat în celulele imune.
Dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Blocarea fierului în celulele imune se întâmplă tot din cauza inflamaţiei cronice”.
Așa apare anemia feriprivă de inflamație, adică scade fierul din sânge. Dacă aveți boli cronice, infecțiile pot fi severe.