Durerile recurente: Ce nerv ne provoacă suferință și cum se realizează terapia durerii
Ce mă doare, când mă doare? Un nerv. La acest nivel acționează terapia durerii. Aflăm imediat care e procedura.
Percepția durerii de lungă durată e mult diferită în funcție de popor, vârstă și sex. Nordicii sunt pacienți stoici. Au un prag ridicat al durerii și o tolerează fără probleme ani de zile. La nordici, în schimb, după șase luni de dureri surde, apare un fenomen de hipersensibilizare. Aceeași senzație e percepută tot mai intens și ne afectează calitatea vieții.
Dr. Ovidiu Palea, specialist în managementul durerii: „Dureri de cap, poți să ai dureri de articulații, dureri de șold. Cele mai frecvente de departe sunt durerile de spate, pentru că suntem foarte sedentari, pentru că suntem supraponderali, pentru că nu mai facem mișcare mai deloc nici când suntem slabi. Butonăm toată ziua și automat de la cervical până jos în lombar avem dureri de spate sau de intervenție”.
Adriana Stere: Sigur că nimeni nu vrea să ajungă sub bisturiu, însă durerea cronică nu e ceva ce organismul e învățat să ducă. Dacă timp de cinci luni ați încercat fără succes mai multe antiinflamatoare și antialgice, aproape sigur medicul vă va cere un RMN recent. Frecvent, imagistica arată mai multe afectări ale nervilor, și trebuie aflat care este focarul suferinței.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Ovidiu Palea, specialist în managementul durerii: „Ce facem în terapia durerii, în primul rând, este diagnosticul care se cheamă funcțional. Adică, ghidat, punem picături de anestezic pe nervi și vedem dacă, ghidat, te lasă durerea. În sala de intervenții. Practic, găsim acest nerv, îl înghețăm sau îl ardem. Practic, cu un ac special care face un bulb de gheață de -40 de grade, fiind pus pe nerv, ai o degerătură. Și așa, cum iarna când îți îngheață degetele ai o degerătură și nu mai simți vârful degetelor săptămâni de zile, la fel pus pe nerv îți amorțește zona un timp lung”.
O altă variantă, după ce nervul-sursă al durerii este identificat, sunt injecțiile cu steroizi. În majoritatea cazurilor, la finalul tratamentului, suferința dispare complet. Desigur, sunt și cazuri în care este nevoie de operație, pentru că terapia intervențională a durerii nu dă roade.
Adriana Stere: Cei care scapă de durerea cronică prin amorțirea, arderea sau criogenarea nervului trebuie să urmeze pașii recuperării clasice - să slăbească câteva kilograme, în cazul celor supraponderali. Mișcare zilnică, adică mers pe jos 8-10.000 de pași. Apoi, o alimentație fără excese, valabil inclusiv în cazul alcoolului. În lipsa acestor măsuri, pe termen lung lucrurile vor merge prost.
Acest tip de tratament al durerii se adresează tuturor tipurilor de pacienți. Cu câteva precauții speciale pentru cardiaci, diabetici și vârstnici.