Dr. Valentin Paciurea, medic stomatolog, despre ce este terapia ghidată a biofilmului: „Este un procedeu minim invaziv”
Bacteriile din cavitatea orală comunică și fac așa numitul biofilm. Lăsat în pace, distruge țesuturile. Iată cum determinăm bacteriile să nu mai comunice.
Andreea Groza: Mediul din cavitatea orală nu e steril și nici nu va fi. Cum începe comunicarea între baterii?
Dr. Valentin Paciurea: „La fiecare 3 luni, comunicarea chimică dintre aceste microorganisme, alături de care trăim, poate să creeze probleme de sănătate orală – carii și boală parodontală. De aceea, când veniți la stomatolog, acesta vă spune la ce interval de timp trebuie să faceți igienizări profesionale”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Andreea Groza: Cum evaluați obiectiv această comunicare chimică?
Dr. Valentin Paciurea: „Bacteriile comunică între ele și consumă zaharurile, pe care noi le consumăm. Transformă zahărul în acizi și aceștia determină carii. Între dinte și gingie, există un șanț. Acesta nu trebuie să nu depășească 3 mm. Depășește, atunci bacteriile încep să lucreze și să își facă pungi. Se numesc pungi parodontale. Acestea produc boala parodontală, adică distrug toate țesuturile în care este ancorat dintele. Și dintele va cădea”.
Andreea Groza: Cum distrugeți această comunicare bacteriană minim invaziv?
Dr. Valentin Paciurea: „Există un protocol elvețian, destinat biofilmului - terapia ghidată a biofilmului. Cu un jet cu apă și aer, dar și cu eritritol, igienizăm spațiile, care merg pe lângă dinte. Eritritolul luptă activ împotriva bacteriilor, nu le mai lasă să se înmulțească sub gingie. Este un procedeu minim invaziv, pe care pot să îl facă și copiii”.
Practic, noi curățăm spațiul dintre peretele gingival și peretele dentar, vom pătrunde până la 4 mm în acel șanț. Aceasta este prevenția activă, care ne menține dinții naturali sănătoși.