Dr. Raluca Naidin: Tratamentul hipertensiunii începe de la sare
Odată ce adormiţi, scad bătăile inimii. Scade, de asemenea, presiunea sângelui în artere, adică tensiunea arterială.
Fenomenele se petrec în cazul persoanelor perfect sănătoase. La pacienţii hipertensivi și noaptea se mențin valori mari ale tensiunii.
Ne dă detalii dr. Raluca Naidin, medic primar cardiolog, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.
Andreea Groza: Ce înseamnă hipertensiune?
Dr. Raluca Naidin: Înseamnă că, în vasele, care conduc sânge oxigenat de la inimă spre țesuturi, sângele are o presiune prea mare. Dacă facem efort, tensiunea va avea o valoare mai mare, dar hipertensiune înseamnă valori constante, zilnice, peste 140 cu 90.
Andreea Groza: Odată diagnosticată, are nevoie de tratament toată viața?
Dr. Raluca Naidin: Da, de medicamente luate zilnic. Acum, în privința dozei, totul începe de la sare.
Andreea Groza: Cum?
Dr. Raluca Naidin: Dacă noi consumăm așa numitul regim hiposodat, adică mai puțin de 5 grame zilnic de sare, atunci și dozele medicamentelor vor fi mai mici.
Andreea Groza: Ce face sarea?
Dr. Raluca Naidin: Reține apa. Și sângele, după ce că avea presiunea mai mare, vine și mai mult în artere. În țevi. Așa crește riscul accidentului vascular hemoragic. Se întâmplă în creier. De obicei, în mijlocul acestuia.
Andreea Groza: Ce alte complicații mai vedem?
Dr. Raluca Naidin: -Inima se îngroaşă ca să să adapteze la presiunea mai mare. Adaptarea e normală, dar, odată îngroșată, nu va mai putea să împingă sânge eficient. Și apare insuficiența cardiacă.
- Rinichii primesc 1/5 din cantitatea de sânge din organism pe minut. Dacă sângele e la presiune prea mare, în timp, se atrofiază, adică devin nefuncționali.
- Și retina din ochi, de asemenea, suferă. Vasele suferă. De aceea, hipertensivii au nevoie anual de examenul numit numit ”fund de ochi”.
Mai multe în video.