Dr. Andreas Vythoulkas: „Educația sexuală înseamnă și să știi că celulele reproducătoare îmbătrânesc repede”

×
Codul embed a fost copiat

Multe din infecțiile cu transmitere sexuală nu dau simptome. Evoluează însă și distrug trompele uterine, adică distrug capacitatea de a avea o sarcină.

 

Prezervativul păstrează și capacitatea reproducătoare și aceasta este o informație pe care trebuie să o știe adolescenții.

Face parte din educația sexuală elementară – ne spune medicul supraspecializat în tratamentul infertilității, Andreas Vythoulkas, în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Andreea Groza și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.
 
 Andreea Groza: Zilele acestea, se vorbeşte mult despre educație sexuală. O parte a acesteia înseamnă că celule reproducătoare feminine îmbătrânesc foarte repede. Ce înseamnă foarte repede?
 
Dr. Andreas Vythoulkas: „Femeile nu produc material genetic. Ele se nasc cu acest material genetic, care se află în ovare. După ce vine menstruația, în fiecare lună, consumă din acest depozit. Celulele reproducătoare se numesc ovocite. Când depozitul de material genetic se consumă, apare menopauza. Din păcate, calitatea celulelor reproducătoare merge împreună cu numărul lor. Cu cât depozitul e mai plin, adică femeia mai tânără, și calitatea e mai bună. Cu cât depozitul se golește, calitatea devine mai slabă.”
 

Andreea Groza: Ce înseamnă calitatea celulelor reproducătoare feminine?

Dr. Andreas Vythoulkas: „Statistic, o femeie care are 30 de ani, are într-o lună 10 ovocite, să spunem. O parte din acestea au malformații genetice pur și simplu.”
 
La 30 de ani, 20% din ovocite au malformaţii genetice, 80% sunt sănătoase.
La 40 de ani, procentul e invers – 80% au malformații, 20 % sunt sănătoase.
 
De aceea, la o sarcină obținută peste 36-37 de ani recomandăm amniocenteză (evaluarea genetică a fătului).
Fertilitatea e maximă între 17-23 de ani. Între 23-30 e o stabilitate. După 30 de ani scade, dar nu brusc. După 35 de ani, scăderea e bruscă și la 40 de ani devine accelerată.

Citește și
csid
CSID. Cum apare și cum se evaluează durerea în sân. Explicația medicilor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Andreea Groza: Fetele ar trebuie să știe aceste date biologice. Nu putem schimba natura. Iar aceste informații sunt 100% biologice.

Dr. Andreas Vythoulkas: „Da, nu poți să impui cuiva să facă un copil. Dar trebuie să știi biologia. Eu le recomand ca, până la 30 de ani, să aibă un copil născut.
Dacă femeie e informată și asumată că timpul trece atât de repede în privința acestor celule, nu e nicio problemă. Dar ce am văzut eu în practică sunt femei care vin și spun - nu am știut că celulele reproducătoare îmbătrânesc atât de repede. Din acest motiv, ar trebuie ca informația să intre în educația sexuală!”

 

 
„Chlamydia nu dă simptome, dar infecția comună face ca sarcina să nu mai apară”
 

 
Andreea Groza: Apropo de educație sexuală, cei mai mulți știu că trebuie să utilizeze prezervativul ca să se ferească de virusul HIV, de virusurile hepatice B și C. Dar sunt și alte infecții, care nu pun viața în pericol, dar odată ce apar vor interzice fertilitatea.
 
Dr. Andreas Vythoulkas: „Da, dacă nu vă doriți un copil, prezervativ la fiecare contact sexual. Spre exemplu, germenele chlamydia are un impact negativ asupra trompelor uterine. Se transmite prin relații intime fără prezervativ. Infecția nu dă simptome, iar dacă nu știm de ea, nu o tratăm. Înfundă trompele uterine iremediabil – adică locul unde se întâlnește ovocitul cu spermatozoidul și unde apare sarcina.”


Andreea Groza: Să spunem că o fată de 20 de ani și-a început viața sexuală. Ce trebuie să facă la un control ginecologic anual?
 
Dr. Andreas Vythoulkas: Ar fi corect nu pacientul să știe ce să întrebe, ci doctorul să știe ce să spună.
1.  Când ai început viața sexuală, trebuie în fiecare an să faci controlul periodic. La control, ai nevoie de testele de laborator – secreții vaginale, culturi - Papanicolau și o ecografia transvaginală.
2. Când nu există dorința de a avea un copil, ne protejăm cu prezervativ.”

 
Andreea Groza: Ne întoarcem puțin la trecerea timpului...

Dr. Andreas Vythoulkas: „Eu le spun pacientelor mele că pot să facă sport, să mănânce sănătos, să folosească creme. Dar lifting la ovare nu putem să facem. Ovarul are vârsta din cartea de identitate.”
 
 

Materialul genetic se poate conserva fără ajutorul hormonilor
 

Andreea Groza: Ajungem la 35 plus. Nu avem încă un copil.  Acum puteți să conservați material genetic și fără stimulare hormonală.

Dr. Andreas Vythoulkas: „Dacă avem 35 de ani și vrem o sarcină mâine, nu e nevoie să recoltăm celule reproducătoare și să le congelăm.
Dacă vă doriți însă într-un viitor un copil, ar trebuie recoltate celule reproducătoare și congelate. De ce? Odată congelate, nu vor mai îmbătrâni, adică nu vor mai căpăta defecte genetice.
E același lucru ca atunci când pui bani la bancă ca să ai în caz că se întâmplă ceva.
Avem celule la banca de celule. Organismul femeii va îmbătrâni, dar nu și aceste celule. Calitatea lor rămâne bună. Și vor putea să formeze într-un viitor o sarcină normală genetic.”

 
Andreea Groza: Cum recoltați fără stimulare hormonală?

Dr. Andreas Vythoulkas: „Câte un ovocit în fiecare lună. Pe ciclu natural. În fiecare lună, când vine menstruația, hipofiza – creierul endocrin -  dă semnale ovarelor să crească foliculi, cavități pline cu lichid din ovare, care în interior au câte un ovocit (celula reproducătoare feminină).
La prima zi a menstuației, pornesc la drum niște foliculi.
Acești foliculi cresc până în ziua 14 și avem ovulație.
 
Ce înseamnă ovulație? Se sparge un folicul, care se numește dominant, și este eliberat un ovocit.
Înainte de a se elimina în mod natural, îl recoltăm noi.
Durează 30 de secunde. Se recoltează ovocitul respectiv pe ciclu natural și se congelează.”
 

Andreea Groza: Și stimularea hormonală ce înseamnă?

Dr. Andreas Vythoulkas: „Hipofiza are capacitatea să stimuleze şi să matureze un singur folicul, implicit un singur ovocit, în fiecare lună, la fiecare ciclu menstrual.
 
La prima zi de menstruație, pornesc la drum mai mulți foliculi. Cu stimulare hormonală, adică cu medicamente, dăm hrană suplimentară  hipozifei încât să îi hrănim pe toți.  Dacă sunt 5 sau 10 într-o lună, să putem extrage dintr-o singură puncție mai mulți odată. Fără stimulare hormonală, ai un singur ovocit matur într-o lună. Cu stimulare hormonală - ai mai mulți.
 
Foarte multe femei se gândesc - dacă fac stimulare se termină mai repede materialul genetic. Nu este adevărat. Ovocitele care nu se maturează într-o lună se distrugeau oricum.”

 
Andreea Groza: Ce analize îmi arată capacitatea reproducătoare?

Dr. Andreas Vythoulkas: Dacă faceți o ecografie transvaginală, un medic ginecolog îți dă seama cum stau lucrurile cu celulele reproducătoare.
Medicul își dă seama dacă mai sunt puține decât ar fi normal pentru vârstă și atunci recomandă o analiză de sânge, care se numește AMH. Ecografia plus AMH, coroborate, apreciază capacitatea reproducătoare în următorii ani. Dacă mai sunt ovocite. Dar trebuie să ținem cont că trecerea timpului le distruge calitatea, adică posibilitatea de a forma un embrion sănătos genetic.”

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Până la ce vârstă este indicat să alăptăm copilul, când trebuie să înceapă diversificarea şi cu ce alimente
Până la ce vârstă este indicat să alăptăm copilul, când trebuie să înceapă diversificarea şi cu ce alimente

Mândrie, iubire, emoţie, dar şi îngrijorare deopotrivă. Sunt sentimentele pe care le trăieşte orice femeie atunci când află că este însărcinată.

CSID. Cum apare și cum se evaluează durerea în sân. Explicația medicilor
CSID. Cum apare și cum se evaluează durerea în sân. Explicația medicilor

Durerea în sân apare preponderant din jocul hormonilor care acţionează asupra glandei mamare. Dar o durere în sân cere o ecografie mamară şi de axilă. Imediat, motivele, la ce se întâmplă doctore?

Cand nu sunt clatite bine, hainele pe care le purtam ne pot provoca diverse boli de piele
Cand nu sunt clatite bine, hainele pe care le purtam ne pot provoca diverse boli de piele

Detergentul si produsele de albire provoca alergii si iritatii, daca rufele nu sunt bine clatite. In plus, multi dintre noi adaugam in masina de spalat prea mult detergent si apoi ajungem la doctor cu diverse boli de piele.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.