Dopamina și serotonina, două substanțe responsabile pentru producerea plăcerii. Care sunt alimentele care ne fac bine

×
Codul embed a fost copiat

Responsabile pentru producerea plăcerii sunt două substanțe din creier: dopamina și serotonina. Emoțiile pe care le simțim și dispoziția psihică depind de echilibrul acestor substanțe.

Ori mâncarea modifică în mod direct producția de neurotransmițători cerebrali. Și nu orice mâncare!

Pâinea cu brânză, bananele și înghețata, ar putea reprezenta un top 3 al alimentelor cu efect antidepresiv. Iată explicația!

Asocierea dintre proteine și carbohidrați este o combinație cu efect de calmare garantat. Aminoacidul numit triptofan, prezent în proteine precum brânza sau carnea de curcan, este un precursor de serotonină. Ca acțiunea lui să fie eficientă și să ajungă rapid în creier, are nevoie de asocierea cu glucoza din pâine sau făinoase. Insulina, hormonul care apare în sânge când crește glicemia, este responsabilă și de rapiditatea cu care triptofanul e transformat în serotonină.

Citește și
fatete
Vrei să-ți pui fațete dentare? Află totul despre ele
„În Rusia au apărut oameni-pește”. Cum i-a descris o celebră scriitoare rusă

O fi el mâncatul disociat eficient când vine vorba de slăbit, însă asocierea dintre alimente este vitală pentru echilibrul psihic. Așa se explică de ce cartofii cu parmezan, pizza și pastele ne plac tuturor: ne fac bine psihic.

Există și alimente care conțin serotonină în mod natural: banane, prune, avocado și ananas - vă recomand să le consumați când simțiți că vă lipsește buna dispoziție!

Consistența cremoasă a unor produse precum frișca, smântâna, mierea, banana bine coaptă, înghețata sau ciocolata puțin topită, fac bine creierului. Dincolo de compoziția în nutrienți și numărul de calorii, faptul că sunt cremoase, la limita dintre solid și lichid, este un avantaj suplimentar: stimulează o zonă cerebrală specială responsabilă de experiențele plăcute.

Aceeași zonă este stimulată de câștigurile financiare sau de evenimentele fericite, dar până câștigați la loto sau vă îndrăgostiți, înghețata rămâne o sursă de plăcere.

Un loc special când vine vorba de plăcere îl ocupă ciocolata.

Produs premium la categoria dulciuri, ciocolata conține o mulțime de substanțe psihoactive, are efect nutritiv, antioxidant, tonic, euforizant și afrodisiac. Ciocolata are un efect paradoxal: induce o stare de bine, de liniște și relaxare, dar în același timp trezește simțurile, are proprietăți dinamizante. Este o sursă de fenilAlanină, un aminoacid responsabil de senzația de a fi "în al 9-lea cer"- crește nivelul endorfinelor și acționează similar unui produs antidepresiv.

Tot în ciocolată găsim Anandamidă, o substanță cu puteri halucinogene.

În momentele de bucurie și plăcere extremă care duc la euforie, creierul nostru produce în mod natural acest element. În lipsa lor, ne e poftă de ciocolată.

Dacă până acum ați crezut că fără zahăr nu există plăcere, aflați că zahărul a fost supraevaluat. Are doar calorii goale și crește brusc glicemia, anesteziază și amorțește creierul.

Plăcerea adevărată e mai complexă de atât, este o combinație de substanțe, de consistențe și de emoții, contează nu doar ce mănânci, ci cu cine mănânci. În compania potrivită avem nevoie de mai puțină mâncare. Încercați!

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
Citește și...
Ce trebuie să faci atunci când copilul tău vrea produse tip fast food? Interdicția nu e o soluție
Ce trebuie să faci atunci când copilul tău vrea produse tip fast food? Interdicția nu e o soluție

Între 13 și 18 ani, toate poftele alimentare descriu, de fapt, un mecanism de compensare din creier, care e în plină formare. Vreau fast food și orice altceva. Și, în general, orice nu mă lasă mama și tata!

Vrei să-ți pui fațete dentare? Află totul despre ele
Vrei să-ți pui fațete dentare? Află totul despre ele

Asemenea oricărui organ, și dinții îmbătrânesc. Îmbătrânirea înseamnă tocirea acestora.

Cum scapi de dependența de alcool?
Cum scapi de dependența de alcool? "Nu distrugi un circuit cerebral deja format, ci încerci să creezi unul nou"

Vreau un pahar de vin! Sau o bere. Ca să mă calmez puțin... Aceasta este ecuația dependeței de orice fel de substanță.

Vrei să renunți la fumat? Psihologii susțin că nu voința este cheia
Vrei să renunți la fumat? Psihologii susțin că nu voința este cheia

"Nu am voință!" - spun cei mai mulți fumători, care vor să renunțe la țigară. Nu contează voința – spun psihologii.

Recomandări
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA

Un nou armistițiu în Fâșia Gaza este tot mai îndepărtat, după ce Israelul și-a chemat acasă negociatorii care discutau cu Hamas, în Qatar, posibilitatea unei pauze în conflict.

"Doamne, fereste! Acum nu mai scăpăm". Mărturii din Bistrița-Năsăud, acolo unde viiturile au făcut prăpăd

Mai multe localități din Bistrița-Năsăud au fost lovite, sâmbătă, de viituri. A fost Cod Roșu de inundații în zonă, după ce ploile abundente și zăpada topită au umflat două râuri.

Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat
Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat "Allah Akbar" | VIDEO

O persoană a fost ucisă și alte două rănite, sâmbătă seara, în Paris, în apropierea Turnului Eiffel, într-un atac cu cuţitul şi ciocanul.