Doctor de bine. Gătitul alimentelor nu distruge toți microbii. Ce e de făcut?
Gătitul alimentelor nu distruge toți microbii. Temperatura înaltă omoară majoritatea germenilor patogeni, dar nu poate neutraliza sporii și toxinele. Ce e de făcut? Aflăm la „Doctor de Bine”.
Mâncare gătită păstrată la frigider sau congelată, care este cea mai sigură metodă că să evităm contaminarea alimentelor?
Însă și aici există limite, țineți cont de următoarele recomandări:
1. Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii! Este adevărat le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum. Dacă un produs a rămas la temperatura ambiantă timp îndelungat, iar germeni patogeni au apucat să se multiplice, faptul că îl punem la frigider sau la congelator nu împiedică alterarea lui. Există chiar bacterii care se pot multiplica și la temperatură scăzută.
2. Nu recongelați niciodată un aliment decongelat! Optați pentru o decongelare lentă, care să nu afecteze structura produsului, adică scoateți alimentul din congelator și puneți-l la frigider pentru următoarele 24 de ore. Odată decongelat trebuie consumat imediat, multiplicarea germenilor este mai rapidă decât într-un aliment proaspăt. Orice recongelare crește riscul de contaminare bacteriană, alterează consistența, aspectul, culoarea și gustul preparatului. Dacă un produs se află la limita datei de consum, puteți să-l congelați că să-i prelungiți durata de viață și să evitați risipa alimentară, cu o condiție. Odată decongelat, să fie consumat imediat.
3. Gătitul nu distruge toți microbii! Temperatura înaltă omoară majoritate a germenilor patogeni dar nu poate neutraliza sporii și toxinele. Așadar gătitul nu este o metodă imbatabilă pentru a steriliza produsele contaminate. Cel mai sigur este să alegeți pentru consum alimente proaspete, care nu prezintă modificări organoleptice suspecte. Nu putem găti mâncare sănătoasă din ingrediente la limita alterării, indiferent că este vorba de carne pește produse lactate sau legume.
Majoritatea germenilor se multiplică la temperatura ambiantă între 10 și 55 °C, așadar, evitați să păstrați mâncarea timp îndelungat pe masă sau în cămară. Preparatele gătite trebuie puse rapid la frigider, iar preparatele congelate trebuie gătite ca atare sau puse la dezghețat tot în frigider.