Doctor de bine. Gătitul alimentelor nu distruge toți microbii. Ce e de făcut?

×
Codul embed a fost copiat

Gătitul alimentelor nu distruge toți microbii. Temperatura înaltă omoară majoritatea germenilor patogeni, dar nu poate neutraliza sporii și toxinele. Ce e de făcut? Aflăm la „Doctor de Bine”.

Mâncare gătită păstrată la frigider sau congelată, care este cea mai sigură metodă că să evităm contaminarea alimentelor?

Însă și aici există limite, țineți cont de următoarele recomandări:


1. Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii!
Este adevărat le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum. Dacă un produs a rămas la temperatura ambiantă timp îndelungat, iar germeni patogeni au apucat să se multiplice, faptul că îl punem la frigider sau la congelator nu împiedică alterarea lui. Există chiar bacterii care se pot multiplica și la temperatură scăzută.

2. Nu recongelați niciodată un aliment decongelat! Optați pentru o decongelare lentă, care să nu afecteze structura produsului, adică scoateți alimentul din congelator și puneți-l la frigider pentru următoarele 24 de ore. Odată decongelat trebuie consumat imediat, multiplicarea germenilor este mai rapidă decât într-un aliment proaspăt. Orice recongelare crește riscul de contaminare bacteriană, alterează consistența, aspectul, culoarea și gustul preparatului. Dacă un produs se află la limita datei de consum, puteți să-l congelați că să-i prelungiți durata de viață și să evitați risipa alimentară, cu o condiție. Odată decongelat, să fie consumat imediat.

Citește și
ddb
Dr. Octavian Popescu: Colonoscopia de control este cea mai eficientă metodă de prevenție în cancerul de colon
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

3. Gătitul nu distruge toți microbii! Temperatura înaltă omoară majoritate a germenilor patogeni dar nu poate neutraliza sporii și toxinele. Așadar gătitul nu este o metodă imbatabilă pentru a steriliza produsele contaminate. Cel mai sigur este să alegeți pentru consum alimente proaspete, care nu prezintă modificări organoleptice suspecte. Nu putem găti mâncare sănătoasă din ingrediente la limita alterării, indiferent că este vorba de carne pește produse lactate sau legume.

Majoritatea germenilor se multiplică la temperatura ambiantă între 10 și 55 °C, așadar, evitați să păstrați mâncarea timp îndelungat pe masă sau în cămară. Preparatele gătite trebuie puse rapid la frigider, iar preparatele congelate trebuie gătite ca atare sau puse la dezghețat tot în frigider.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 27 februarie 2022
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 27 februarie 2022

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 27 februarie 2022

Dr. Octavian Popescu: Colonoscopia de control este cea mai eficientă metodă de prevenție în cancerul de colon
Dr. Octavian Popescu: Colonoscopia de control este cea mai eficientă metodă de prevenție în cancerul de colon

În privința cancerului de colon chiar există prevenție. Stă în puterea noastră să nu ajungem la această boală. Ne explică dr. Octavian Popescu, medic chirurgie oncologică în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.

Controlul la pneumolog înseamnă educaţie medicală primară. Ce lucruri trebuie să avem în vedere
Controlul la pneumolog înseamnă educaţie medicală primară. Ce lucruri trebuie să avem în vedere

Poluarea din marile orașe înseamnă două gaze principale, care intră în reacție cu apă, iar de pe urma acesteia rezultă acidul sulfuric.

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 20 februarie 2022
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 20 februarie 2022

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 20 februarie 2022

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.