Dr. Octavian Popescu: Colonoscopia de control este cea mai eficientă metodă de prevenție în cancerul de colon
În privința cancerului de colon chiar există prevenție. Stă în puterea noastră să nu ajungem la această boală. Ne explică dr. Octavian Popescu, medic chirurgie oncologică în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.
Un adult din 4, de peste 50 de ani, dezvoltă polipi în mucoasa colonului. Este vorba de formațiuni benigne – nu înseamnă cancer. Dar, pe aceste formațiuni benigne, în proporție de peste 95%, apare cancerul de colon.
Prevenția înseamnă așadar să faceți o colonoscopie de control, după 50 de ani și, dacă aveți polipi, aceștia se extirpă chiar în timpul colonoscopiei.
„Din nefericire, în România nu există un program de prevenție împotriva cancerului de colon, adică nu se fac colonoscopii de rutină. În 2020, au fost diagnosticate 13.000 de cazuri noi de cancer colorectal. Acest tip de cancer a depășit astfel numărul cazurilor de cancer pulmonar, primul tip de cancer ca incidență în România”, spune dr. Octavian Popescu, medic chirurgie oncologică.
În țările din Europa de Vest, programul de screening prin colonoscopie a început în 2004. Rata mortalității prin cancer de colon a scăzut astfel cu 50%.
„Prevenție înseamnă colonoscopie de control de la 50 de ani. Dacă examenul e normal, se repetă abia după 10 ani. Dacă decoperim polipi în timpul colonoscopiei, aceștia se îndepărtează – sunteți sedat oricum pentru colonoscopie. Apoi se biopsiază. Dacă nu există deja celule canceroase în polip, înseamnă că ați făcut prevenție pentru cancerul de colon”, spune dr. Octavian Popescu, medic chirurgie oncologică.
Vedeți ce trebuie să facă persoanele cu o rudă de gradul 1, care au suferit de cancer de colon, în video. Dar și ce înseamnă chirurgia minim invazivă în cancerul de colon.