De ce se recomandă extracția măselelor de minte, chiar dacă nu s-au cariat. „Tind să dispară în evoluția noastră”
La final de adolescență apar măselele de minte, pentru care nu există recomandări să fie tratate, ci extrase.
Se crede că, în evoluţie, măselele de minte vor dispărea. Asta pentru că mâncăm preponderent alimente moi, uşor de mestecat.
În prezent, dacă un molar de minte se îmbolnăveşte, nu există indicaţie să îl trataţi. Ci să îl eliminaţi. Aflăm motivele.
Măseaua de minte, sau al treilea molar, este ultima care erupe - între 17 și 21 de ani. Frecvent, cei patru ultimi dinți nu au destul loc pe arcadă pentru a erupe. Acest lucru îi determină să se poziționeze greșit. Așa poate apărea mușcătura greșită, dar și aglomerarea dinților – ceea ce destabilizează dinții funcționali.
Dr. Ioana Dragoman, medic ortodont: „Pot să producă efecte negative asupra arcadei, sau dacă erup parțial să producă infecții. Chiar dacă erup bine pot să producă contacte proaste între dinți.”
Poziția la capătul arcadelor duce la reținerea resturilor alimentare. Așa pot apărea carii frecvent.
Dr. Ioana Dragoman, medic ortodont: „Sunt mai greu de tratat şi atât de în spate în arcada dentară, cât şi accesul medicului este îngreunat. Sau ies în poziții atipice și nu sunt aliniate.”
Medicii recomandă extracția lor la finalul adolescenței. Aceasta ca să evităm înghesuirile dentare. Odată ce sunt afectate de infecții, se extrag oricum. Nu există recomandare de tratament.
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: „Măselele de minte nu se înlocuiesc niciodată, teoretic sunt dinţi care tind să dispară în evoluția noastră. De la prima măsea până la cealaltă primă măsea sunt 12 dinţi, care ce îţi oferă o calitate a vieţii şi o masticație, nu satisfăcătoare, ci foarte bună.”
De aceea, şi reabilitările orale rapide se realizează pentru 12 dinţi pe arcadă!