De ce nu trebuie să ții niciodată carnea de pui lângă alte alimente. Mulți nu știu ce se întâmplă în congelator
În congelator sunt minus 20 de grade Celsius - la această temperatură, bacteriile salmonela şi listeria se simt bine. Și pot coloniza, în lanț, alimentele păstrate la rece.
Haideți să vedem cum ne protejăm acasă de infecțiile digestive severe. Ne uităm la salmonela.
conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: „Este o carne de găină - astea două. Asta este verdeața care a stat lângă găină și dacă vedeţi verdeața s-a infestat mult mai repede de la găină. Dau un exemplu că nu trebuie să le amestecăm în congelator, să le punem cât mai separat, în rafturi separate și în pungi bine izolate.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mergem la Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii să analizăm un congelator alături de expertul în microbiologie Gabriela Isopencu.
conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: „Minus 20 degrade - sigur că da, rezistă sporii foarte bine, rezistă de-a lungul săptămânilor, lunilor. Salmonela e bine la congelator şi listeria rezista şi mai mult la congelator ca acolo le place, în mediul rece.”
Salmonela și listeria sunt bacterii, care produc infecții digestive, uneori cu deshidratare severă. În sarcină, infecția cu listeria poate afecta iremediabil fătul.
Carnea împachetată bine, în plastic, se pune în congelator într-un sertar - separat de legume și verdețuri. Carnea e cel mai bun mediu de cultură pentru aceste bacterii.
Carnea de pui se consumă imediat după preparate, nu se lasă în frigider! Bacteriile sunt distruse prin preparare termică accentuată. Cum ne dăm seama că le-am distrus?
conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: „Nu punem puiul cu urme de sânge lângă os, nu trebuie să găsim urme de sânge lângă os, înseamnă că nu a fost preparat termic corespunzător.”
Carnea de pui preparată corect - ciorbe, tocănite, friptură - se ține în frigider, în caserole ermetice, cel mult o zi. Altfel, când închideți și deschideţi ușa frigiderului, sporii bacteriilor, care există oricum, contaminează tot. Inclusiv alimente, pe care le consumați crude apoi. Așa pot apărea infecțiile.
Am manipulat carnea, ne spălăm pe mâini. Spălam cuțitul și alte ustensile folosite, iar ne spălăm pe mâini. Burețelul de vase - se pune deoparte. Nu folosim același burețel, pe care l-am utilizat pentru carne - să spălăm apoi pahare sau altă veselă. Înainte de a spăla salată sau legume, pe care le consumăm crude, iar ne spălăm pe mâini - este recomandarea experților în microbiologie.