De ce este importantă diversitatea alimentară și cum ne poate feri de steatoza hepatica. Sfatul medicului

×
Codul embed a fost copiat

Mâncăm o felie de pâine cu unt pentru că ne place, zilnic. Ne place și friptura de porc, tot zilnic. Dar și cartofii prăjiți, care nu lipsesc din meniul zilnic.

Practic repetăm în fiecare zi alimentul care ne place în detrimentul altor alimente.

Selectăm astfel bacteriile alături de care trăim, dar selecția înseamna că ne scade puterea de apărare imunitară, și apare inflamația cronică.

Comportamentul este la fel de nociv precum antibioticele luate fără sens.

Prima linie de apărare imunitară e formată din bacteriile bune alături de care trăim.

Citește și
balonare
Balonare și mărire în volum a abdomenului. De ce nu este bine să consumăm sucuri dulci, pline de zahăr
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

În plămâni găsim și cili care elimină fizic agresorii, dar și mucus, iar celulele de suprafață din organism se schimbă, lunar, și elimină astfel și agenții nocivi. Spre exemplu, pielea, organ de barieră, este nouă la fiecare 3 săptămâni.

Știm că antibioticele distrug bacteriile bune alături de care trăim, de aceea, la orice rețetă cu antibiotice primim și pro-biotice, astfel încât să refacem o parte din aceste populații de bacterii bune, dar putem să le distrugem și fără să trecem pe la farmacie și să luăm antibiotice.

Prin repetarea aceluiași aliment, zilnic, ignorând astfel diversitatea alimentară.

Haideți să luăm carnea cu pâine, ca fel principal zilnic, rar însoțit de alte alimente. E un mod de a face inflamație cronică. Ne explică expertul imunolog Carmen Chifiriuc.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - Facultatea de biologie: „Selectez anumite bacterii, care au enzimele necesare să degradeze proteinele animale, dor că degradându-le în urma metabolizării, cum spunem noi, pot să se genereze în cantități foarte mari anumiți compuși care nu favorizează dezvoltarea altor micro-organisme, ci tot a micro-organismelor care manâncă această carne. Pot să contribuie la inflamația cronică. Le numin noi membrane externe lipo-polizaharide, prin anumite toxine, pe care le produc, ele pot să creeze breșe în bariera de apărare reprezentată de mucoase. E ca și cum am avea un trădător între noi, care cheamă agresorii în interior.”

Același proces se întâmplă cu orice aliment consumat zilnic repetat. Uităm că toate procesele biologice prin care trăim ne cer diversitate alimentară. Aceasta ne cere chiar propriul sistem de apărare, ca să poată funcționa ca la carte.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc Prorector - Facultatea de biologie: „Nimic în exces, nimic de un singur fel. Diversitatea trebuie respectată. Cu cât diversitatea e mai mare, o gama largă de procese pot să aibă loc la intensitate normală, niciunul în exces astfel încât sa poată să producă un dezechilibru.
Dacă un proces este foarte intens este epuizată capacitatea organismului de a rămâne atent, de a rămâne în alertă la ceilalți stimuli care vin peste el. Pentru că va avea tot timpul stimuli la care trebuie să răspundă adecvat, dar pentru asta trebuie să fie în alertă, asta înseamnă să nu fie obosit.”

A doua linie de apărare imunitară înseamnă celulele inflamatorii. Le găsim în cea mai folosită analiză de sânge, numită hemoleucogramă.

Celulele inflamatorii se numesc neutrofile, bazofile, euzinofile, macrophage. Inflamația cronică apare în toate bolile. Inflamație cronică producem și dacă luăm prea multe calorii în fiecare zi.

Bacteriile din intestin alături de care trăim sunt bulversate, și inflamație. Rețeaua de inflamație produce reacții în lanț. Ne explică profesor universitar doctor Laura Iliescu.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu - medicină internă, Institutul clinic Fundeni: De aici, intestinul iritabil cu tulburări de constipație. Produșii toxici nu sunt eliminați cum trebuie și ajung să influențeze alte organe – ficatul se încarcă cu grăsimi, ficatul gras non-alcoolic.”

Ficatul gras non-alcolic înseamnă că grăsimile numite trigliceride au făcut ele însele o rețea, chiar în ficat.
Agresiunea alimentară continuă și apare inflamația la nivelul ficatului.

Se numește steato-hepatită. Acum e momentul ca, în ficat, să se activează celule periculoase, care îi distrug funcția.

Nu medicamentele anti-acid luate după un exces alimentar rezolvă inflamația cronică, ci pauza alimentară. Urmată de cantiți mici de mâncare, tot timpul.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Ce trebuie să facem pentru ca în viitor să nu suferim de diabet ori de ficat gras. Explicații, la „Doctor de Bine”
Ce trebuie să facem pentru ca în viitor să nu suferim de diabet ori de ficat gras. Explicații, la „Doctor de Bine”

Când facem mișcare nu folosim hormonul insulină produs de pancreas, și reglăm perfect glicemia. Astfel avem șanse mari să nu ajungem să suferim de diabet ori să fim diagnosticați cu un ficat gras. Explicații, la „Doctor de Bine”.  

Balonare și mărire în volum a abdomenului. De ce nu este bine să consumăm sucuri dulci, pline de zahăr
Balonare și mărire în volum a abdomenului. De ce nu este bine să consumăm sucuri dulci, pline de zahăr

Imediat după ce mânăncăm, burtica devine asemenea unui balon. Unde greșim? Bacteriile din intestin sunt deranjate când apare balonarea. Deranjate zilnic înseamnă inflamație și ficat gras.

Fetiţă salvată de mama adoptivă, care i-a donat o bucată din ficatul ei. Transplantul s-a realizat în București
Fetiţă salvată de mama adoptivă, care i-a donat o bucată din ficatul ei. Transplantul s-a realizat în București

O fetiţă de doar trei ani şi șapte luni a fost salvată de mama ei adoptivă. Copila a primit o bucată de ficat de la mama ei.  

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.