Untură sau ulei vegetal. Medicul Mihaela Bilic explică ce să alegem atunci când mâncăm prăjit: „Depinde ce ne dorim”
Vă propun să mai rezolvăm o dilemă. Când prăjim, ce alegem - ulei vegetal sau untură? Depinde ce ne dorim.
Calorii multe obținem oricum, cu ulei vegetal se produc, prin prăjire, multe grăsimi trans care, atenție, cresc imediat colesterolul rău în sânge.
Dacă prăjim în untură, nu apar grăsimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mâncare. Facem comparația.
Visăm la o porție de cartofi prăjiți. Dacă îi pregătim acasă, cel mai bine ar fi să folosim untură. Mergem la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii din București. Iată ce ne spune Cristina Todașcă, expertă în chimie alimentară.
Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: „În untură, există mai puțin pericolul formării acizilor grași trans. Din punctul de vedere al formarii acizilor grași trans e mai sanătos să prăjim în untură pentru că nu se formează acești acizi grași trans”.
Ce înseamnă acizi grași trans, aflăm de la medicul cardiolog:
Dr. Iulian Călin medic primar cardiolog: „Referindu-ne strict la grăsimile trans, ele cresc inflamația, care esta la baza începerii depunerii colesterol în artere și progresează până la înfundarea lor”.
Așa apar accidentele vasculare cerebrale sau infarctul. În majoritatea uleiurilor, găsim așa numitul acid oleic. Prin prăjire, se transformă în formă trans, mult mai stabilă și se formează grăsimile trans.
Aceste grăsimi nu sunt recunoscute de organismul uman. Organismul știe un singur mod de a se apăra, produce inflamație. Inflamația apare și dacă ne lovim și dacă ne bombardăm cu substanțe toxice. Producem inflamație zilnic, pentru că, zilnic, alegem alimente prăjite, iar aceasta devine cronică. Apar depunerile de grăsimi din vase.
Pe de altă parte, când prăjim în untură, vom aduce prin alimente o cantitate de colesterol. Culmea, nu este atât de periculos. Cu o condiție. Să nu fie constant în farfurie.
Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: „Chiar dacă noi preluăm colesterol din mâncare dacă nu o facem în mod constat, nu devine o problemă. Probleme apar dacă manânci și azi și mâine cartofi prăjiți, eventual de 2-3 ori pe zi, pentru că ne plac foarte mult. Adică acumulăm același tip de substanță în organism și nu mai facem față. Obișnuințele alimentare sunt cel care ne fac rău”.
Cel mult o dată pe săptămână cartofi prăjiți, în ulei sau în untură, este recomandarea cardiologilor. De fapt, cel mult o dată pe săptămână orice fel de aliment prăjit. Alegeți alimentele coapte, fără adaos de grăsimi animale sau vegetale.