Untură sau ulei vegetal. Medicul Mihaela Bilic explică ce să alegem atunci când mâncăm prăjit: „Depinde ce ne dorim”

×
Codul embed a fost copiat

Vă propun să mai rezolvăm o dilemă. Când prăjim, ce alegem - ulei vegetal sau untură? Depinde ce ne dorim.  

Calorii multe obținem oricum, cu ulei vegetal se produc, prin prăjire, multe grăsimi trans care, atenție, cresc imediat colesterolul rău în sânge.

Dacă prăjim în untură, nu apar grăsimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mâncare. Facem comparația.

Visăm la o porție de cartofi prăjiți. Dacă îi pregătim acasă, cel mai bine ar fi să folosim untură. Mergem la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii din București. Iată ce ne spune Cristina Todașcă, expertă în chimie alimentară.

Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: „În untură, există mai puțin pericolul formării acizilor grași trans. Din punctul de vedere al formarii acizilor grași trans e mai sanătos să prăjim în untură pentru că nu se formează acești acizi grași trans”.

Citește și
carie stomatolog
Secretele unui zâmbet sănătos. Cum influențează alimentația riscul de carii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ce înseamnă acizi grași trans, aflăm de la medicul cardiolog:

Dr. Iulian Călin medic primar cardiolog: „Referindu-ne strict la grăsimile trans, ele cresc inflamația, care esta la baza începerii depunerii colesterol în artere și progresează până la înfundarea lor”.

Așa apar accidentele vasculare cerebrale sau infarctul. În majoritatea uleiurilor, găsim așa numitul acid oleic. Prin prăjire, se transformă în formă trans, mult mai stabilă și se formează grăsimile trans.

Aceste grăsimi nu sunt recunoscute de organismul uman. Organismul știe un singur mod de a se apăra, produce inflamație. Inflamația apare și dacă ne lovim și dacă ne bombardăm cu substanțe toxice. Producem inflamație zilnic, pentru că, zilnic, alegem alimente prăjite, iar aceasta devine cronică. Apar depunerile de grăsimi din vase.

Pe de altă parte, când prăjim în untură, vom aduce prin alimente o cantitate de colesterol. Culmea, nu este atât de periculos. Cu o condiție. Să nu fie constant în farfurie.

Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: „Chiar dacă noi preluăm colesterol din mâncare dacă nu o facem în mod constat, nu devine o problemă. Probleme apar dacă manânci și azi și mâine cartofi prăjiți, eventual de 2-3 ori pe zi, pentru că ne plac foarte mult. Adică acumulăm același tip de substanță în organism și nu mai facem față. Obișnuințele alimentare sunt cel care ne fac rău”.

Cel mult o dată pe săptămână cartofi prăjiți, în ulei sau în untură, este recomandarea cardiologilor. De fapt, cel mult o dată pe săptămână orice fel de aliment prăjit. Alegeți alimentele coapte, fără adaos de grăsimi animale sau vegetale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

Secretele unui zâmbet sănătos. Cum influențează alimentația riscul de carii
Secretele unui zâmbet sănătos. Cum influențează alimentația riscul de carii

Avem alimente care măresc riscul cariilor, alimente care scad riscul ca dinții să fie atacați de bacterii. Explicații la Doctor de bine.

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 7 aprilie 2024
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 7 aprilie 2024

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 7 aprilie 2024

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.