De ce dăm vina pe pâine că ne-am îngrășat? Care este cantitatea care nu îngrașă

×
Codul embed a fost copiat

2-3 felii la fiecare masă. Vorbim despre pâine, în această cantitate, nu îngrașă. Alimentul de bază este uşor de metabolizat, dacă a fost ţinut la dospit. 

Pâinea este un aliment de bază, o sursă de glucide lente pe care organismul nostru le transformă în energia necesară vieții. Conform recomandărilor OMS trebuie să consumăm zilnic 300-500g pâine, adică 2-3 felii la fiecare masă.

Atunci de ce dăm vina pe pâine că ne-am îngrășat? Greșeala e că mâncăm prea multă. Cât despre intoleranța la gluten, de care suferă din ce în ce mai multe persoane, lucrurile sunt mai complicate.

Glutenul este o proteină din cereale care la contactul cu apa se umflă și devine elastic. Orice aluat din făină nu ar putea fi frământat, dospit și bine crescut fără gluten. Produsele de panificație și patiserie există datorită glutenului. Problema apare pentru că e greu de digerat și poate provoca inflamație la nivelul mucoasei intestinale.

Aici intervin drojdiile sau bacteriile care se folosesc la frământat. Rolul lor? Pe lângă faptul că aluatul crește spectaculos, contribuie la apariția unui mediu acid care fermentează amidonul din făină și descompune proteinele din gluten. O pâine lăsată la dospit va fi mai ușor de digerat iar riscul de balonare și intoleranță scad semnificativ. Care este deosebirea dintre un aluat de pâine făcut cu drojdie sau cu Maia? Procesul de fermentație, aspectul și gustul vor fi diferite.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Drojdia de bere determină o fermentație alcoolică în timp ce culturile din maia produc o fermentație lactică. În drojdie sunt prezente o serie de ciuperci microscopice, aceleași care ajută la obținerea vinului și a berii. În prezența apei și a căldurii are loc o fermentație acidă a glucidelor din fructe sau cereale, se eliberează acid acetic și dioxid de carbon, un gaz care face aluatul să crească.

În maia avem culturi bacteriene care se hrănesc cu amidonul din făină, îl fermentează și produc acid lactic plus dioxid de carbon. Există peste 70 de culturi de bacterii diferite prezente în Maia, fiecare brutar având propria combinație. Pe lângă faptul că ajută la predigestia glutenului, fermentația lactică neutralizează o parte din fitații prezenți în cereale.

Este vorba de acele substanțe care blochează absorția mineralelor precum magneziu și calciu. În consecință aluatul cu Maia din făină integrală va fi mai hrănitor și mai bine tolerat.

Atenție, independent de agentul de creștere, timpul de dospire este esențial. Ca să reușească să fermenteze amidonul și să descompună glutenul, ciupercile și bacteriile au nevoie de un interval de câteva ore până la câteva zile în care să acționeze. Se spune că cea mai bună pâine este cea care a fost lăsată la dospit 48 de ore. Că e făcută acasă sau industrial, cu drojdie sau cu maia, din făină albă sau integrală, pâinea are nevoie de timp. Și, conform proverbului, graba strică treaba. Și strică și sănătatea!

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm

Aportul caloric al fibrelor este zero. Organismul nu reușește să le digere, dar sunt extrem de importante.

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut poate împiedica apariția acestuia
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut poate împiedica apariția acestuia

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon, iar statisticile arată că, până în 2030, frecvența va crește cu 125 la sută. De aceea, este extrem de important screeningul bine făcut.

De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului

Pentru febră, medicii ne recomandă să consumăm apă cu electroliți, și mai ales să nu mâncăm carne.  

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.