De ce dăm vina pe pâine că ne-am îngrășat? Care este cantitatea care nu îngrașă

×
Codul embed a fost copiat

2-3 felii la fiecare masă. Vorbim despre pâine, în această cantitate, nu îngrașă. Alimentul de bază este uşor de metabolizat, dacă a fost ţinut la dospit. 

Pâinea este un aliment de bază, o sursă de glucide lente pe care organismul nostru le transformă în energia necesară vieții. Conform recomandărilor OMS trebuie să consumăm zilnic 300-500g pâine, adică 2-3 felii la fiecare masă.

Atunci de ce dăm vina pe pâine că ne-am îngrășat? Greșeala e că mâncăm prea multă. Cât despre intoleranța la gluten, de care suferă din ce în ce mai multe persoane, lucrurile sunt mai complicate.

Glutenul este o proteină din cereale care la contactul cu apa se umflă și devine elastic. Orice aluat din făină nu ar putea fi frământat, dospit și bine crescut fără gluten. Produsele de panificație și patiserie există datorită glutenului. Problema apare pentru că e greu de digerat și poate provoca inflamație la nivelul mucoasei intestinale.

Aici intervin drojdiile sau bacteriile care se folosesc la frământat. Rolul lor? Pe lângă faptul că aluatul crește spectaculos, contribuie la apariția unui mediu acid care fermentează amidonul din făină și descompune proteinele din gluten. O pâine lăsată la dospit va fi mai ușor de digerat iar riscul de balonare și intoleranță scad semnificativ. Care este deosebirea dintre un aluat de pâine făcut cu drojdie sau cu Maia? Procesul de fermentație, aspectul și gustul vor fi diferite.

Drojdia de bere determină o fermentație alcoolică în timp ce culturile din maia produc o fermentație lactică. În drojdie sunt prezente o serie de ciuperci microscopice, aceleași care ajută la obținerea vinului și a berii. În prezența apei și a căldurii are loc o fermentație acidă a glucidelor din fructe sau cereale, se eliberează acid acetic și dioxid de carbon, un gaz care face aluatul să crească.

În maia avem culturi bacteriene care se hrănesc cu amidonul din făină, îl fermentează și produc acid lactic plus dioxid de carbon. Există peste 70 de culturi de bacterii diferite prezente în Maia, fiecare brutar având propria combinație. Pe lângă faptul că ajută la predigestia glutenului, fermentația lactică neutralizează o parte din fitații prezenți în cereale.

Este vorba de acele substanțe care blochează absorția mineralelor precum magneziu și calciu. În consecință aluatul cu Maia din făină integrală va fi mai hrănitor și mai bine tolerat.

Atenție, independent de agentul de creștere, timpul de dospire este esențial. Ca să reușească să fermenteze amidonul și să descompună glutenul, ciupercile și bacteriile au nevoie de un interval de câteva ore până la câteva zile în care să acționeze. Se spune că cea mai bună pâine este cea care a fost lăsată la dospit 48 de ore. Că e făcută acasă sau industrial, cu drojdie sau cu maia, din făină albă sau integrală, pâinea are nevoie de timp. Și, conform proverbului, graba strică treaba. Și strică și sănătatea!

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile medicilor
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile medicilor

Febra, inflamația și disconfortul sunt ușor de ținut sub control cu medicamentele simptomatice.

Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment

Trei linguri de mămăligă înseamnă o felie de pâine. Mămăliga este alternativă la paste, pâine sau orez. Vorbim despre glucide cu absorbție lentă în sânge, care nu provoacă oboseală și foame excesivă după consum.  

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023

Recomandări
Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Sunt înregistrate aproape 2.000 de cazuri
Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Sunt înregistrate aproape 2.000 de cazuri

Ministerul Sănătății a declarat, marți, epidemie de rujeolă la nivel național, în urma creșterii îngrijorătoare a cazurilor de infectare, precum și a numărului mare de spitalizări.

De ce a început DNA urmărirea penală a IPS Teodosie: ”Singura noastră pretenție e comisionul de 20%”
De ce a început DNA urmărirea penală a IPS Teodosie: ”Singura noastră pretenție e comisionul de 20%”

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, are un nou dosar penal la DNA. De această dată este acuzat de cumpărare de influență.

Mărturii șocante, obținute de BBC. Gruparea teroristă Hamas a violat și a mutilat femei în atacul din 7 octombrie 2023
Mărturii șocante, obținute de BBC. Gruparea teroristă Hamas a violat și a mutilat femei în atacul din 7 octombrie 2023

BBC afirmă că a auzit și a văzut înregistrări care reprezintă dovezi de viol, violență sexuală și mutilare a femeilor în timpul atacurilor Hamas care au avut loc în 7 octombrie.