Cum putem ajunge ușor la exces de sare zilnic, fără să ținem solnița pe masă. Recomandările medicilor
Alimentele procesate conțin sare, dar și fosfat de sodiu, adică tot sare. Găsim acest conservant și în sucurile preparate industrial. Și putem ajunge ușor la exces de sare zilnic, fără să ținem solnița pe masă.
Sarea de masă înseamnă sodiu și clor. Conservanții din majoritatea produselor procesate conțin fosfat de sodiu, adică sodiu și fosfat.
Sodiul pe care îl vedem trecut pe eticheta unui produs procesat provine atât din sare, adică din clorură de sodiu, cât și din conservantul fosfat de sodiu. Organismul e interesat de cât de mult sodiu primește, nu contează din ce surse.
Medicii ne recomandă să citim etichetele și să facem comparații. Același produs alimentar, spre exemplu un suc, în funcție de producător, poate să aibă o diferență uriașă în privința cantității de sodiu.
Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Alimentul, în funcție de cum este preparat, poate să aibă o cantitate diferită și să aleagă alimentul, care are mai puțin sodiu. Fosfatul de sodiul există și în sucurile preparate industrial. Cantitatea de sodiu pe care o aduce orice aliment conservat din cauza fosfatul de sodiu este foarte mare”.
De ce ne temem de sodiul în exces? Pentru că organismul elimină sarea în exces prin rinichi, prin aceleași porți prin care se elimină și potasiul. Rinichiul încearcă să scape de sare, dar vă scăpa, din nefericire, și de potasiu. Iar de potasiu avem nevoie. Acest mineral ajută vasele de sânge să se relaxeze. Relaxate, mențin presiunea sângelui normală. Adică ne ajută să nu ajungem la hipertensiune.
Pe de altă parte, sodiul prea mult în organism atrage toată apa. Crește automat tensiunea. Așa apare hipertensiunea.
Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Evident, rinichiul se adaptează. Dacă îi dăm mai multă sare, dar se adaptează un an, doi ani, zece ani. Dar după 20 de ani ar putea să începe să spună - gata, nu mai pot, atât. Nu ar trebui să exagerăm nici dacă suntem oameni sănătoși”.
De aceea, Organizația Mondială a Sănătății ne spune să consumăm însumat, într-o zi, cel mult o linguriță de sare. Și să limităm toate produsele ultraprocesate.