Ce se produce în organismul uman atunci când bem alcool. Ce cantitate se poate consuma în siguranță
Cât alcool se poate consuma în siguranță? Noile recomandări pe care le face Organizația Mondială a Sănătății țin doar de capacitatea fizică a ficatului.
Le aflăm la Doctor de bine.
O bere de 500 de mililitri în 24 de ore. E tot ce poate să proceseze ficatul uman, adică 20 de mililitri de alcool pur sau 100 de mililitri de alcool pur într-o saptămână, dar nu dintr-o dată, ci spațiat, pe zile. Înseamnă cinci beri. De ce Organizația Mondială a Sănătății e atât de strictă.
Alcoolul nu se digeră. Trece din stomac direct în sânge. Ajunge apoi la ficat. Ne explică circuitul profesorulul universitar Ștefan Voicu.
R: Cum adică din alcool fac grăsime în ficat ?
Ștefan Voicu, profesor universitar la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Alcolul este combustibil pur. Există și mașini care funcționează cu alcool. Un gram de alcol are șapte kilocalorii - enorm. Alcoolul nu îl poate transforma în altceva decât în grăsime. Întâi în ficat. Saturăm ficatul în grăsimi, facem ficat alcoolic, apoi grăsimea se duce în restul organismului”.
Așa apare ficatul gras alcoolic. Și dacă nu vreau să recunosc consumul zilnic? Doar nu mă îmbăt zilnic.
Analizele de sânge arată ce face alcoolul în organism. Globulele roșii devin mai mari. Se văd în hemoleucogramă. Ne explică profesor universitar doctor Laura Iliescu.
Laura Iliescu, doctor medicină internă la Institulul Clinic Fundeni: „Din cauza consumului de etanol fac malabsorbții diferite. Au o cantiate de B12 modificată și toate acestea dau structura și funcția normală a globulii roșii”.
Cele două analize care arată funcția ficatului se numesc AST și ALT. În consum cronic de alcool crește AST.
O altă analiză, numită GGT, e modificată. Vorbim despre o enzimă din ficat implicată în procesele legate de inflamație, dar și în procesele legate de substanțe cancerigene.
Radu Berceanu, medic primar oncolog: „Nu există cantitate minimă care să fie fără efect, dar odată ce treci de pragul ăsta de 20 de mililitri devine risc principal carcinogen de la alcool și riști să faci ciroză de la alcool, care e risc de cancer de ficat”.
Șapte tipuri frecvente de cancer sunt asociate cu alcoolul. De ce?
În ficat alcoolul se decompune în acetaldehidă. Această subtanță poate distruge informația genetică, ADN-ul, dar și proteinele din care suntem construiți. Alcool plus țigări. Nu înseamnă că aveți doi factori de riscm ci foarte mulți factori de risc.