Colesterolul bun este produs în ficat și în intestinul subțire. Cum îl ajutăm să fie productiv
Colesterolul bun numit HDL este antiinflamtor, antioxidant și anditrombotic. Adică se opune formarii cheagurilor periculoase de sânge din vase.
Toate acest proprietăți pe care nu reușește să le strângă niciun medicament de sinteză, le obținem în cel mai simplu mod: mișcându-ne!
Colesterolul bun, numit HDL colesterol, e produs în ficat, dar și în intestinul subțire. Producția începe după ce mâncăm.
Academician dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Hrana e recompusă în astfel de particule. Sunt gigante, de aceea nu se iau analize când ești mâncat, nu pentru că aceste particule gigantice fac ca sângele să fie opalescent, tulbure și nu se pot face analize bine pe el”.
Cu toate acestea, colesterolul bun, care a fost deja produs, va lua grăsimile în exces din celule și le va duce în ficat. Aceasta este, de fapt, protecția cardiovasculară naturală.
Academician dr. Anca Sima, Insitutul de Biopatologie Celulară: „Ficatul e singurul care poate excreta colesterolul. Este secretat cu acizii biliari în bilă și ajunge în intestin, din intestin poate fi preluat din nou în circuit. Așa cum intră colesterolul din nou în intestine din mâncare, intră și cel excretat. Se reciclează, organismul e foarte econom. Pentru vremuri grele e pregătit cu receptori și mecanisme prin care să nu piardă”.
Andreea Groza: „De ce să nu piardă? Pentru că particule de colesterol sunt structurale, adică intră în membrana tuturor celulelor. Acesta e dovada că suntem adaptați să mâncăm puțin și să supraviețuim, dar nu am putut să ne adaptăm la exces de mâncare”.
Ajutăm colesterolul bun să fie în cantitate corectă prin mișcare. Este vitală.
Dr. Camelia Stancu, Institutul de Biopatologie Celulară: „Activitatea înseamnă consum de energie. Înseamnă că vom consuma acele trigliceride depuse în țesutul adipos”.
Și această situație biologică înseamnă, de fapt, protecția cardiovasculară.