Ce înseamnă, de fapt, grăsimea adunată pe burtă. Poate fi cauza urinatului des noaptea
Prea mutla grăsime pe burtă? Nu o vedem că pe un inconvenient estetic. Ne uităm spre celule și vedem că grăsimea de pe burtică le face mai rezistente la insulină.
Adică secretăm mai multă insulină ca să băgăm zahărul din sânge în celule. Pentru că acestea opun forță.
Interiorul abdomenului. Trecem de grăsimea de sub piele și ne uităm spre organele din cutia abdominală. Cum vă dați seama că aveți prea multă grăsime internă?
„Uneori e mai mult înăuntru decât este sub piele. Au un sindrom de presiune introabdominală crescută. Abdomenul nostru are un număr de organe. Dacă ai și multă grăsime pe lângă aceste organe, presiunea din interiorul abdomenului este mare”, a explicat dr. Rubin Munteanu, medic primat chirurgie bariatrică.
Presiune mare înseamnă că noaptea în special veți urina des. Fenomenul se întâmplă și gravidelor, în ultimul trimestru de sarcină, când uterul apară vezica cu putere. În cazul supraponderalilor, grăsimea e cea care apasă vezica. Presiunea exercitată de masa grasă determina, de asemenea, reflux gastro- intestinal.
„Este depusă în interiorul abdomenului pe viscerele abdominale, mai periculoasă decât varianta în care apare pe șolduri și coapse”, a mai explicat medicul.
Această e forță fizică a kilogramelor de grăsime din interiorul abdomenului. Însă grăsimea exercită și o presiune chimică.
„În timp, când persoana se îngrașă la nivelul țesutului adipos, apare o rezistență ca un zid, și de asta îți trebuie din ce în ce mai multă insulină pentru a dărâma acest zid. Mai întâi luăm în greutate, apoi ajungem obezi, după care ai nevoie de din ce în ce mai multă insulină și apoi nu se mai secretă”, a declarat dr. Răzvan Vasilescu, medic primar în diabet și boli de nutriție.
Secreția pancreasului e forțată. Crește glicemia. Situația e premergătoare diabetului.
În al doilea rând, masa grasă din abdomen afectează, prin semnale chimice, toate vasele de sânge.
10% minus din greutatea corporală înseamnă impact pozitiv asupra vaselor de sânge. Și asupra sistemului imunitar. Și asupra glicemiei. Cum se realizează obiectivul?
„Ideea că nutriționistul îți dă doar brânză de vaci, castravete și grătar e greșită. Asta e un rol al nutriționistului, să nu te scoată din obiceiurile tale, dacă îți plac cartofii să se găsească și cartofi în dietă”, a explicat dr. Șerban Damian, nutriționist.
Mai puțin, dar ce vă place! Pierderea ponderală ulterioară are un traseu precis. Organismul extrage grăsimi din depozite și le duce în ficat. Acest organ le distruge. În urma procesului complet rezultă energie.
Pe lângă energie, grăsimea din depozite, consumată, se transformă în apă și dioxid de carbon. Pentru că în natură nimic nu se pierde, totul se transformă.