Ce este adenocarcinomul pulmonar. Investigația anuală care poate depista cancerul la plămâni într-o fază incipientă
80% dintre nodulii care pot apărea în plămâni, nu înseamnă cancer.
Din păcate însă, în privința plămânilor, tehnicile imagistice care arată formațiuni mici trebuie să fie ultraperformante. De asemena, orice nodul cere o intervenție minim-invazivă.
O formațiune nodulară, apărută în cel două organe vitale, are nevoie de examen anatomo-patologic, adică de biopsie.
„Unele leziuni pot fi evaluate radiologic printr-o simplă puncție ghidată - ecografie sau tomografie, iar alta prin biopsie excizonală”, explică dr. Felix Dobrițoiu, medic specialist în chirurgie toracică.
În prezent, sunt utilizate tehnicile minim invazive. Presupun însă anestezie generală. Și așa numită intubație selectivă.
„O intubație care ne ajută să desumflam plămânul pe care lucrăm, să nu fie funcțional în momentul acela, apoi să-l umflăm”, a mai explicat medicul.
Biopsia prespune incizie de 1 cm.
20% dintre nodulii pulmonari descoperiți întâmplător sunt maligni. Și nu în faze incipente, deoarece nu produc simptome.
După 40 de ani, recomandarea este să faceți această investigație. În privința cancerului de plămân, există o situație căreia oncologii nu îi găsesc o explicație. Se numește adenocarcinom pulmonar. Apare în special în cazul femeilor.
„Adenocarcinomul apare de multe ori la femei nefumătoare și avem multe tinere. E mai dificil pentru o femeie de 45 de ani care nu au fumat nicodată. Nu se gândesc, dacă încep să tușească, că au a boala”, a declarat dr. Andrei Ungureanu, medic primar oncologie medicală.
Din cauza limitării testelor imagistice, boala se descoperă frecvent în stadiile 3 ori 4.