Ce au în comun arterele și venele și cum ajută mersul pe jos la circulația sângelui
Artere și vene. Vorbim despre tuburile prin care circulă, în ambele sensuri, sângele. Ce ar trebui să aibă în comun? Se numește mers pe jos, și învinge gravitația.
Andreea Groza: „Inima și cei 19.000 de kilometri de vase de sânge nu vor să stați. Se numește toleranță la efort și e vitală”.
Dr. Sebastian Vasilescu, medic specialist cardiologie intervențională: „Un om care nu se mișcă și vrea să joace fotbal va avea tensiune mai mare decât un om care face asta în mod regulat. Tensiunea crește într-o zonă normal, care să ne susțină efortul, dar nu crește într-o zonă patologică, care să ne afecteze. Creăm o rutină în care avem variații de tensiune, în care păstrăm această elasticitate a vaselor. Nu doar vasele de sânge. Cât și mușchiul cardiac, mușchiul miocardic”.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Gravitația. Nu o putem controla. O învinge sistemul cardiovascular, după fiecare bătaie de inimă.
Arterele se bazează pe inimă pentru a pompa sângele. Sunt formate din trei straturi. Stratul din mijloc, muscular, preia unda de puls a inimii și o propagă. Așa simțim pulsul la mână, spre exemplu, ori la gât. Sub acest strat, o foiță fină își autoproduce substanțe protectoare, când mergeți pe jos. Este chiar foița unde apare ateroscleroza, adică depunerile de colesterol. Mișcarea, de fapt, le împiedică. După ce sângele oxigenat coboară de la inimă prin artere, trebuie să circule în sens invers, prin vene. Se întoarce la inimă neoxigenat, în sus, împotriva gravitației, li o ia de la început. Venele nu au o pompă. Își iau puterea din altă sursă, din mușchi. De aceea, au nevoie de mișcare.
Dr. Sebastian Vasilescu, medic specialist cardiologie intervențională: „E o problemă de tonus. Cu cât avem un tonus mai bun și o musculatură mai dezvoltată, cu cât suntem obișnuiți cu efortul și sistemul venos, și membrele inferioare, în parte din motivul elasticității”.
În lipsa mișcării e ușor ca sângele să stagneze în vene.
Trombocite se numesc celulele din sânge, care realizează coagularea. Nici lor nu le place să stați, pe scaun, ore în șir, în picioare ore în șir. Să stați înseamnă să le lăsați să facă cheaguri. Acesta e mecanismul trombozei venoase. Adică a cheagurilor de sânge din vene.