Cât de des este necesară o vaccinare anti-pneumococică. Infecția poate fi mai dură în cazul bolnavilor de Covid-19

Ultima actualizare: 28-11-2021 09:57

Ne uităm cu mare atenție la jocul dintre bacteriile bune, care ne colonizează și ne ajută să supraviețuim, și cele rele care încearcă să ne doboare. Acest joc este permanent.

La nivel gâtului, găsim în mod normal o bacterie numită pneumococ. Sistemul imunitar îl ține în control.

Din păcate, în codițiile unei viroze, chiar banale, se poate multiplica necontrolat. Dă simptome severe la nivelul plămânilor.

Pneumococul este un tip de bacterie, care locuiește, în mod normal, la nivelul gâtului.

În cazul unei infecții virale, o banală viroză de exemplu, se poate multiplica necontrolat. Și apare și infecția pneumococică.
Copiii sunt mai sensibili. Organismul nu poate limita o infecție pneumococică. Nu are armele necesare.

Vaccinul anti-pneumococic a fost inclus în Programul național de imunizare în 2013. Pâna în 2017, nu au existat și fonduri pentru ca acest vaccin să se facă gratuit celor mici. Toți adulții cu boli cronice au nevoie, o dată la 5 ani, de vaccinul anti-pneumococic. Aceștia însă trebuie să și-l plătescă singuri.

Microbii au substanțe toxice care cauzează tulburări vasculare foarte mari și determină această boală sistemică la nivelul tuturor organelor”, explică prof. dr. Mihaela Bâlgrădean, Spitalul Marie Curie.

În cazul adulților cu boli cronice, sistemul imunitar nu este echilibrat. Din acest motiv, pot apărea des pneunomii bacteriene atât iarna, cât și vara.

Peste 90% dintre toate pneumoniile sunt cauzate de pneumococ.

Din cauza abuzului de antibiotice din ultimii zeci de ani, microbul este rezistent la antibiotice. De aceea, și adulții au nevoie de vaccinare anti-pneumococică, ne spun medicii.

În sezonul infecțiilor respiratorii virale, această bacterie determină suplimentar pneumonie bacteriană.

Plămânul pacienților infectați cu virusul COVID-19 devine un fel de „rană deschisă”. Infecția virală degradează suplimentar mecanismele de protecție ale plămânului, fenomen care conduce ușor la infecții bacteriene. Cea mai frecventă este pneumonia cu pneumococ. De aceea, e importantă vaccinarea anti-pneumococică în cazul adulților, o singură dată în viață.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO