Care sunt factorii responsabili de arderea caloriilor în organism. Despre metabolism și energie
Corpul nostru este o mașinărie care are nevoie de combustibil, iar alimentele sunt „benzina”.
Metabolismul este „motorul” care transformă caloriile din mâncare în energie vitală.
Corpul fiecărei persoane este programat genetic să consume o anumită cantitate de energie, atât pentru funcțiile vitale (respirație, circulația sângelui), cât și pentru activitatea musculară. Cheltuiala de energie din timpul somnului se numește „metabolism bazal”. Rata metabolică totală este suma dintre metabolismul bazal și consumul de energie determinat de mișcare.
Diferența dintre o persoană slabă și una plinuță nu stă doar în apetit și în cantitatea de alimente consumate, ci este determinată și de modul în care organismul procesează caloriile din mâncare. Nu ne naștem egali și nu puteam explica de ce un organism este risipitor sau econom cu arderea caloriilor, de ce, în condiții similare unii se îngrașă, iar alții slăbesc cu aceeași cantitate de mâncare.
Care sunt factorii responsabili de cheltuielile metabolice?
Activitatea glandei tiroide
Tiroida este glanda endocrină responsabilă de reglarea metabolismului. Activitatea tiroidei nu poate fi influențată, este determinată genetic.
La copii și tineri, metabolismul este accelerat, atingând un nivel maxim la 25-28 ani, pentru ca apoi să scadă treptat, odată cu înaintarea în vârstă. La fiecare 10 ani, rata metabolismului scade cu 7-8%.
Trebuie să tăiem din porții odată cu trecerea anilor.
Dacă la 40 de ani vrem să avem aceeași greutate ca la 20 ani, trebuie să mâncăm cu 15-20% mai puțin.
Doar mușchii consumă energie
Cu cât compoziția corporală conține mai mulți mușchi, cu atât se vor arde mai multe calorii (chiar și în somn). Persoanele obeze se îngrașă, deși consumă cantități mici de mâncare, pentru că țesutul adipos nu arde calorii.
Femeile au de două ori mai mult țesut adipos decât bărbații, deci se îngrașă mai ușor și au un metabolism mai lent.
Sursa: Pro TV
Etichete: energie, doctor de bine, calorii, metabolism, glanda tiroida,
Dată publicare:
13-03-2022 10:37