Avertismentul medicilor neurologi: Cine nu își face vaccinul anti-Covid-19 de teama trombozelor comite o greșeală

Ultima actualizare: 28-10-2021 11:26

Să nu faci vaccinul împotriva coronavirusului de teama trombozelor este o mare greșeală, spun medicii neurologi. Covidul în sine este un factor de risc pentru formarea cheagurilor de sânge mult mai sever.

Trombozele apar atât de frecvent în urma infecției cu SARS COV 2, încât 30% dintre pacienții care fac forme grave ajung să aibă un accident vascular cerebral. Și, în cazul în care bolnavul supraviețuiește, pe lângă sechelele ramase în urma Covidului, rămân și problemele neurologice, care sunt greu de rezolvat.

Conf. Dr. Cristina Tiu, șefa clinicii de neurologie Spitalul Universitar de Urgență București: ''Vedem din ce în ce mai multe accidente vasculare și la persoane tinere. Tinerețea în neurologie poate să înceapă și la 20 de ani, dar să zicem adultul tânăr: 40-45 de ani. În momentul în care ai o bucată de creier care a fost afectată, există totuși șansa recuperării. Creierul sănătatos, și asta se întâmplă mai degrabă la persoanele tinere, poate prelua, poate învață anumite lucruri. Pentru asta trebuie să existe o rețea foarte puternică de recuperare medicală, care din păcate în momentul de față nu este suficient dezvoltată. Accesul la reabilitare neurologică este redus. Pacienții cu AVC care supraviețuiesc, în proporție de 60-70% se întorc la domiciliu''.

Care sunt semnele unui accident vascular cerebral și de ce este extrem de important că pacientul să ajungă de urgență la spital, aflați de la ora 11:00, pe stirileprotv.ro, din emisiunea ''Doctor de bine'', prezentată de Liliana Curea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO