Analiza de sânge care arată cât de fertilă este o femeie, odată cu vârsta. Medicii propun să fie decontată de stat
Câte celule reproducătoare mai sunt în ovare? Pot să am o sarcină în viitor? O analiză banală de sânge arată cât timp biologic mai avem ca să putem obține o sarcină. E recomandată de la 20 de ani. An de an.
Celulele reproducătoare feminine apar în ovare din săptămâna a 5-a de viață intrauterină. Numărul lor nu poate fi mărit prin medicamente. Se consumă cu fiecare menstruație. Și îmbătrânesc accelerat după 35 de ani.
După 35 de ani, cantitatea celulelor reproducătoare din ovare scade dramatic. Odată ce scade, scade și calitatea acestor celule. Ce înseamnă că scade calitatea? Vor avea puține șanse să formeze un embrion sănătos.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Multe femei se întreabă cât timp mai au să rămână însărcinate.
Acestea sunt ovocitele, celulele reproducătoare. Le protejează formațiuni pline cu lichid, numite foliculi, care produc hormonul AMH. Este un marker al rezervei de celule reproducătoare, pe care le mai găsim în ovar. Ne explică specialistul în tratatamentul infertilității Andreas Vythoulkas.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist infertilitate: „Noi facem niște demersuri, pentru că viața s-a schimbat și femeile sunt mai active. Noi am propus către minister să devină o analiza gratuită, măcar o dată pe an, care este AMH. AMH este hormonul anti-Mulerian. Practic, ce ne arată AMH - cât de mare este depozitul care a rămas. Femeia are un depozit și fiecare lună ce se cheltuie, AMH asta ne spune, cât de mare e depozitul care a mai rămas, ca să obținem o sarcină pe cale naturală.”
Femeia nu simte nimic, dar se trezește la 38 de ani, vine la doctor și doctorul îi spune – sunteți la premenopauză – dar se întâmplă și la 28 de ani, la 31 de ani, la 22 de ani.
Operațiile în sfera genitală pot, de asemenea, să ia din acest depozit de celule reproducătoare. Iată de ce:
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist infertilitate: „Rezerva ovariană se află la periferia ovarului, dacă tai o bucată din ovar, s-a dus şi o parte din rezerva ovariană”.
De aceea, acestă analiză, numită AMH, ar trebui făcută anual pentru că arată câte celule reproducătoare mai are ovarul de dat.
În fiecare lună, în ovare se dezvoltă mai mulți foliculi, care conțin celule reproducătoare. Glanda hipofiză din creier este cea care va aduce la maturitate, însă o singură celulă, astfel încât să poată fi fecundată. Celelalte celule, care au pornit pe drum să se maturizeze, se distrug. Așa se consumă rezerva din ovar.
Sursa: Pro TV
Etichete: analiza, doctor de bine, fertilitate, ovare,
Dată publicare:
29-09-2024 09:23